;
Politika

Son 1 Yılda Toplum İklim ve Çevre ile İlgili Neler Talep Etti?

iklim

Change.org Türkiye’ye göre, platformda iklim krizi ve çevre alanları gittikçe güçleniyor. Son 1 yılda iklim ve çevre alanında 448 kampanya başlatılırken, 1.880.392 imza atıldı. 

Dünya Çevre Haftası kapsamında Change.org Türkiye son bir yılda iklim ve çevre alanlarında başlatılan imza kampanyalarını değerlendirdi. Halk iklim krizi ile mücadelenin önemini bir kez daha öne koydu: Son 1 yılda iklim ve çevre alanında 448 kampanya başlatıldı ve 1.880.392 imza atıldı.

Türkiye’de insanların hangi alanlarda değişim istediğini ortaya koyan sosyal değişim platformu Change.org Türkiyeplatformunda iklim krizi ve çevre alanları gittikçe güçleniyor. Change.org’un verilerine göre son 1 yılda:

  • Başlatılan 448 çevre kampanyasından 49’u iklim alanındaydı;
  • Atılan 1.880.392 imzadan 538,389’u iklim için atıldı;
  • Çevre alanından 10 kampanya başarıya ulaştı.

En Çok İmza Zeytinlere

Son 1 yılda Change.org Türkiye üzerinden en fazla imzalanan çevre kampanyası, #ZeytinimeDokunma diyerek zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin verecek torba yasa teklifine karşı başlatılan “Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır!” başlıklı kampanya oldu. 483 bin imzayı aşan kampanya, 2014 yılında başlatılmasına rağmen son 1 yılda 85 binden fazla imza topladı.

2022 yılında en fazla imzalanan 10 iklim ve çevre kampanyaları ise şu şekilde:

  1. Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır! #ZeytinimeDokunma
  2. Tonlarca Asbest ve Tehlikeli Atık Barındıran Sao Paulo adlı gemiyi Aliağa’da istemiyoruz
  3. Muğla Milletvekili adaylarına: Seçilirseniz Bodrum Cennet Koyu’u koruyacağınız konusunda söz istiyoruz
  4. Peri Bacalarına Dokunma! #KapadokyayaDokunma
  5. O GEMİYİ DURDURUN #BirlikteDurduralım
  6. Can’lar yanmasın: Orman Yangınlarında Zarar Gören Hayvanlar İçin Tahliye Planı ve İlkyardım Merkezleri oluşturalım
  7. PHASELİS’E DOKUNMA ! Alacasu ve Bostanlık koylarında işletme değil koruma istiyoruz! Antik kente yapılacak halk plajı tesisi projesini durdur!
  8. Sayısız canlının yuvası olan Kazdağlarını zehirleyecek ve tüm kuzey Ege’nin idam fermanı olacak olan uranyum maden aramasını ve işletilmesini istemiyoruz! #KazdağlarınıUranyumaTerketmiyoruz
  9. Tek kullanımlık plastikler yasaklansın
  10. Avcılık Tamamen Yasaklansın

Deprem ve İklim Krizi Kaynaklı Diğer Afetlere Karşı Mücadele Taleplerin Başında

6 Şubat depreminin ardından Change.org Türkiye platformunda afetlere dirençlilik ve iklim krizi ile afetler arasındaki bağlantıyı vurgulayan birçok kampanya başlatıldı. Afet dirençli kentlerin oluşturulmasından Afet Bakanlığı’nın kurulmasına, afet bölgelerindeki asbest tehlikesinden, toplanma alanlarının artırılmasına, jeoloji dersinin zorunlu olmasından deprem bölgesindeki kadınların ihtiyaçlarının önceliklendirilmesine, deprem bölgelerinde yenilenebilir enerji altyapılarının oluşturulmasına halk, zaten deprem ve afet ülkesi olan Türkiye için önemli değişimler talep etti.

Afet dirençlilik konusunda en çok imza toplayan “Deprem, Sel ve Tüm Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz” başlıklı kampanyayı başlatan Gülşah Taşkın kampanyaya dair şu bilgileri verdi:Change.org/AfetDirencliKentleradresindeki kampanyamı Büyük 6 Şubat Deprem’inin ardından başlattım. Bu kampanyayı oluştururken amacım siyaset üstü bir tavırla, insan, yaşam, doğa odaklı bir kampanya yürütebilmek ve bu konularda farkındalığı artırmak adına katkı sağlayabilmekti.

Doğa kelimesinin kökü bile doğmaktan gelir. Biz ise insanoğlu olarak o kadar kibirliyiz ki ‘doğayı koru’ diye kampanyalar yürütüyoruz. Doğanın bizim korumamıza ihtiyacı yoktur bizim doğanın korumasına ihtiyacımız vardır. Doğa geri alır; deprem ile alır sel ile alır, yakar yeniden doğurur. Ölen, boğulan, yanan biz oluruz. O yüzden yaşamımızı doğanın yasalarına uyarak kurmayı öğrenmeliyiz diye düşünüyorum ve bunun için her bir birey olarak almamız gereken sorumluluklar olduğunun da farkında olmalıyız. Hangi tarafta olmak istediğimiz bize kalmış, bir kurtarıcı mı bekleyeceğiz? Sorumluluk mu alacağız?”

Ekolojik Yaşam Aktivistleri  (Cemre Sıla Atılgan, Ceren Özcan Tatar, Görkem Gömeç, Gözde Özbey, Hale Acun Aydın, Işıl Ergincan, Funda Uğraş, Nil Ormanlı Balpınar, Sinem Demirkan, Utku Yılmaz) ise: “6 Şubat depreminden sonra ne yazık ki çıkan atıklar -özellikle de moloz atıkları- büyük bir çevre ve insan sağlığı felaketine dönüşmek üzere. Uzmanlar, 100-230 milyon ton inşaat atığı oluştuğunu tahmin ediyor ve yapılan analizlerde, alınan numunelerin incelenmesi sonucunda molozlarda yüzde 90 oranında asbeste rastlandığı belirtiliyor. Bizler 10 ekolojik yaşam aktivisti olarak Çevre Haftası’nda Hatay ve depremden etkilenen tüm illerin çevre felaketleriyle yüzleşmemesi, depremzedelerin bir de kanser riskiyle karşı karşıya kalmaması için change.org/afetatikyönetimi adresinde yürüttüğümüz kampanyamıza imzalarınızı bekliyoruz,” dedi.

Phaselis Antik Kentin Betona Boğulması Büyük Tepki Çekti

25 Şubat 2023 günü sabahı, Phaselis Antik Kenti 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı içinde yer alan Alacasu ve Bostanlık Koylarında iş makinelerinin çalışmaya başladığı haberi ile “PHASELİS’E DOKUNMA HAREKETİ” başladı.

“Phaselis’e Dokunma Hareketi” ekibi, bu sene Change.org sitesinde en çok imzalanan çevre kampanyaları listesinde 7. olan kampanyaları hakkında şu açıklamada bulundu: “Bizzat bu koyları koruması gereken Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ‘Halk Plajı’ adı verilerek korkunçluğu gizlenmeye çalışılan bu girişime karşı yerelde yaşayan 14 vatandaş ve Antalya Mimarlar Odası olarak 3 ayrı dava açtık. Hemen ardından Antalya Peyzaj Mimarları Odası da bir dava açtı. Davaların çokluğunun nedeni, yine kültür değerlerimizi koruması gereken Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun bu korkunç projeye verdiği 3 farklı izin belgesiydi. Gördük ki, Koruma Kurulu kendi anayasası olan Yüksek Kurul İlke Kararlarına ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olarak izinler vermişti. Yapılanlar büyük bir suçtu.

Bölge halkı olarak elimizden geldiğince koylarda nöbet tuttuk, basın açıklamaları ve eylemler yaptık. Change.org/PhaseliseDokunma adresinde çok başarılı ve ses getiren bir imza kampanyası da başlattık. Ancak, bakan beyin özel olarak ilgilendiğini öğrendiğimiz bu projeyi tamamen durdurmak mümkün olmadı. Alacasu Koyuna betonlar büyük bir hızla döküldü, yüzlerce metrekare… Yapılan kanunsuz uygulamalar nedeniyle 3 kez Kemer Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Şu anda açtığımız davaların bilirkişi keşfini bekliyoruz ve mahkemeden bu ucube projenin iptali kararını çıkacağına inanmaya devam ediyoruz.”