Politika

SOCAR’ın eski Yöneticisi COP29’un Başkanı Olarak Atandı

Halihazırda Azerbaycan’ın Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı olan Muhtar Babayev, bu görevinden önce devlet petrol şirketi SOCAR’da 26 yıl üst düzey yönetici olarak çalıştı.

Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev COP29 başkanlığına atandı. Babayev kararı, COP28 Başkanlığı’nın X üzerinden yaptığı paylaşım ile duyurulurken, ülkenin dışişleri bakanı Yalchin Rafiyev ise baş müzakereci olarak görev alacak.

Yapılan açıklama şu şekilde:

“COP29 Başkanı Muhtar Babayev’e ve COP29 Baş Müzakerecisi Yalçın Rafiyev’e, Azerbaycan’ın bu yıl Taraflar Konferansına ev sahipliği yapması nedeniyle üstlenecekleri görevlerde başarılar diliyoruz. COP28’in dönüştürücü ve tarihi başarısını geliştirmek ve 1,5 dereceyi ulaşılabilir tutmak için COP29 ve COP30 Başkanlıkları ve UNFCCC ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Babayev, 26 yıl boyunca Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR’da çalışmıştı. Görevi ise, şirketin neden olduğu çevresel zararın boyutunu sınırlandırmaktı. 2018’de ise bakan olarak atandı.

Babayev, COP iklim müzakerelerine başkanlık eden 24. erkek olacak. Kadınlar, iklim müzakerelerinin başlamasından bu yana yalnızca beş kez bu göreve seçildi.

BAE’de yapılan COP28 müzakerelerinde COP29’un Bakü’de düzenlenmesi kararı, 2024 BM iklim zirvesinin yeri konusunda aylardır süren jeopolitik çıkmazı çözmüştü. Azerbaycan’ın teklifi, onlarca yıldır süren çatışmaların ardından yakın zamanda temel barış anlaşması ilkelerini kabul eden Ermenistan da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ülkeden onay almıştı.

Doğu Avrupa ve Batı Asya sınırındaki 10 milyon nüfuslu ülke, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı. ABD hükümetinin Uluslararası Ticaret İdaresi’ne göre, petrol ve gaz üretimi ülkenin GSYİH’sinin neredeyse yarısını ve geçen yıl ihracat gelirinin %92,5’inden fazlasını oluşturdu.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024