Slovakya ve Avusturya yeni yıla kömüre veda ederek başladı. Slovakya kömürden çıkışını 2030’dan 2024’e çekerek hızlandırdı. Avusturya’da ise kömüre dönüş söylentileri, rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarında yaşanan hızlı büyümenin kömürü devre dışı bırakması ve arz güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olması nedeniyle gerçekleşmedi.
Slovakya, Aralık 2023’te Novaky kömürlü termik santralını (266 MW) kapatmasının ardından ülkenin son kömürlü termik santralı olan Vojany’yi (220 MW) de bu yıl kapatacak. Slovakya’nın kömürden çıkış takvimini etkileyici bir şekilde altı yıl hızlandıran bu kararı, önemli sağlık ve ekonomik faydalar getirecek.
Avusturya’da, Mellach santralının yeniden faaliyete geçirilmesi önerisi, getirdiği maliyet yükü nedeniyle hiçbir zaman uygulanabilir bir seçenek olmadı. Bunun yerine, Avusturya’nın rüzgar ve güneş enerjisindeki büyümeyi desteklemesi, ülkeyi 2023 yılı için elektrik üretiminde en yüksek yenilenebilir enerji payına sahip Avrupa ülkeleri arasında ikinci sıraya yükseltti. Altı AB ülkesinin yanı sıra Avusturya da kısa süre önce elektrik sistemini 2035 yılına kadar karbonsuzlaştırma taahhüdünü açıkladı.
Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) Kampanyacısı Alexandru Mustață şöyle konuştu: “Slovakya ve Avusturya’da kömürden elektrik üretiminin sona ermesi, ülkeler bu pahalı ve kirli fosil yakıta karşı yenilenebilir alternatifler ararken kömürün Avrupa’daki rolünün azaldığının son örneği. Slovakya şimdi binaları yenileyerek ve hızla ısı pompaları kurarak kömür ve fosil gazı ısıtma sisteminden çıkarmalı. Her iki ülke de küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlama çabalarıyla tutarlı olarak 2035 yılına kadar elektrik sisteminden kalan tüm fosil yakıtları aşamalı olarak çıkarmaya odaklanmalı.”
23 Avrupa ülkesi kömürden çıkış tarihi verdi; Türkiye, Kosova, Bosna Hersek, Polonya, Sırbistan ise hâlâ kömürden çıkış tarihi vermedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…