Politika

Siyah Giyen Adamlara Rağmen Doğa Korumak Mümkün mü?

Akdeniz Koruma Derneğinin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kuruluna, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim eksiklikleriyle ilgili verdiği soru önergeleri damgasını vurdu. Tüm bu soru önergelerinin gölgesinde 12 yıllık başkan yeniden göreve seçildi. Ayrıca kurulacak vakfın mütevelli heyetinde Akbelen Ormanı’nı yok eden IC İÇTAŞ’tan Fırat Çeçen de yer aldı.

HABER: Güneş AKÇAY

İzmir merkezli doğa koruma alanında faaliyet gösteren Akdeniz Koruma Derneği’nin, dün (23 Aralık) İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’nun gündemine soru önergeleri damgasını vurdu.

2012’de İzmir’de kurulan derneğin çalışmalarının, Akdeniz havzasının biyoçeşitliliğini, ekosistemini ve kültürel mirasını korumak ve farkındalık yaratmak için geliştirilen ve yürütülen projelere odaklanıyor. Çalışma alanları içinde Akdeniz keşiş foku, Kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altında olan türler ve bunların yaşadığı deniz ekosistemlerinin izlenmesi ve restorasyonunun yer aldığı derneğin kuruluna 103 kişiyle bugüne kadarki en yüksek katılım gerçekleşti.

Divan seçiminde İtirazlar: Adaylar, Açık oylama ve Vakıflaşma Sürecinde İçtaş Gölgesi

Saat 11.00’da başlayan kurulda, Dernek Başkanı Zafer Ali Kızılkaya’nın açılış konuşmanın ardından divan heyeti belirlendi.

Divanın oluşturulmasının ardından  heyet olağan gündemi okuyarak bilgilendirmede bulundu. Ek gündem önerileri arasında ise şunlara yer verildi:

  • Oylamaların kapalı olarak yapılması,
  • Derneğin eski çalışanı ve deniz biyoloğu Vahit Alan’ın gerekçesiz üyelikten çıkarılma işleminin iptali ve genel kurul öncesinde üyelik haklarının iade edilmesi
  • Derneğin vakıf kurması ile ilgili sürecin, gerek mütevelli heyetinde İçtaş Holding gibi derneğin amaçları ile çelişen sermaye sahiplerinin mütevelli heyetinde yer alacak olması nedeni ile konunun şeffaflıkla tartışılması talep edildi.

Önergeler okunduktan sonra söz alan Dernek Genel Müdürü Kayhan Güçeli tarafından Vahit Alan’ın üyeliğinin kaldırılmasına dair usulsüz karardan dönüldüğü bilgisi verilirken toplantı tutanağı veya karar gerekçesi açıklanmadı.

Sizi İzliyor Olacağız”

Kapalı oylama yapılmasına ilişkin önergenin gerekçeleri içerisinde, Genel Kurul öncesi dernek çalışanlarının telefonla aranarak, “Oylama sırasında Sizi izliyor olacağız” şeklinde baskı kurulduğu iddiası dikkat çekti. Oylama tartışması ise 41’e karşı 56 kişinin oy çokluğu ile açık oylama yapılmasının kabul edilmesiyle sonlandı.

Toplantıda genel kurulun olağan gündemine uygun olarak derneğin faaliyet raporu, finansal rapor ve denetim kurulu raporlarının sunumları yapıldı. Denetim Kurulu raporunda, çalışanların iş güvenliği ve yönetim kurulu tutanaklarıyla ilgili eksikliklere değinildiği görüldü.  Denetim Kurulu Raporu’na ilişkin sunum ise mali ve idari denetimlerin usule ve şeffaflık ilkelerine uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığı ve harcamaların amaca uygunluğu üzerinden tartışmalara sahne oldu. Bu eleştirileri dile getiren üyelerle toplantısı süresinin uzamasını sebep göstererek bazı diğer üyeler tarafından

Tartışmaların ardından Yönetim Kurulu 56 üyenin oyu ile ibra edildi.

Soru Önergelerinde Yeşil Aklama İddiaları ve Şeffaflık Başlıkları Dikkat Çekti

12 yıldır aynı başkan tarafından  yönetilen Akdeniz Koruma Derneği’nin genel kurulunda, dernek üyeleri, derneğin geçirdiği süreçleri aktaran ve soru önergesi maddelerini içeren dokümanları genel kurul öncesi üyelerle paylaşarak bu konulara işaret etti.

Dökümanda, temsil yetkisini derneğin amacına uygun kullanması gereken yönetim kurulunun, doğa koruma faaliyetleri ile çelişebilecek iş ve sermaye ilişkisi içerisindeki iş insanlarının da yer aldığı bir vakfın mütevelli heyetine üye olmak yoluyla, temsil yetkisi sınırını aştığı iddia edili. Buna ek olarak, genel kurul üyesi dernek çalışanlarının, taleplerine  rağmen sürecin şeffaflıktan uzak yürütüldüğü ifade edildi.

Kâr Amacı Gütmeyen Dernekten 1 Milyon Liralık Sermaye

Dökümanda dikkat çeken iddialardan biri, Akdeniz Koruma Vakfının toplam 5 Milyon TL’lik sermaye ile kurulması kararlaştırılmış iken, bu tutarın 1 milyon 320 bin TL’sinin (toplam sermayenin yüzde 26’sı) Akdeniz Koruma Derneği tarafından vakfedilmesi oldu.

Vakfın mütevelli heyetinde İçtaş Holding (Fırat Çeçen), Koç Holding (Caroline Nicole Koç, Kenan Yılmaz), Vakko (Jeff Hakko), Organik Kimya (Stefano Koslevski ), Detek Deniz Teknoloji (Ali Enes Edis) gibi büyük sermayelere sahip iş insanlarının olmasına rağmen, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Akdeniz Koruma Derneği’nin bu maliyeti nasıl ve neden karşılamaya gönüllü olduğu bir soru işareti olarak ortaya konuldu.

Ayrıca, üyelik karşılığında Zafer Ali Kızılkaya’nın da dahil olduğu diğer altı mütevelli heyeti üyesinin vakfa ne vakfettiklerinin açıklanmasını isteyen üyeler, sürecin şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep etti. Ek olarak dernek üyeleri, sürecin ekonomik, kurumsal, çevresel ve stratejik risk analizinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin, çalışanlar tarafından dile getirilen risklere verilen yanıtlarla birlikte cevaplanmasını istedi.

Gündemde vakıflaşma süreci sonunda ortaya çıkabilecek yeşil aklama risklerine yönelik eleştirilere rağmen, yapılan oylama sonucunda yönetim kurulu’na, vakıf kurulmasına yönelik alınacak tüm kararlarda tam yetki verildi.

Finansal Şeffaflık Talebi

Dernek fon ve kaynaklarının, değer, misyon ve vizyona uygun olarak, adil, şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulanan belgede, Açık Açık Platformu aracılığıyla kamuya beyan edilen bilgilere göre, Akdeniz Koruma Derneği’nin 2023 gelirlerinin yalnızca %31,05’i  amaca yönelik kullanıldığı belirtildi.

Öte yandan denetim kurulunun devredilemez denetim raporu hazırlama yetkisini, kanuna ve denetimin amacına aykırı şekilde, mali açıdan bağımsız denetim firmalarına, idari olarak ise örtülü müdahale ile yönetim kuruluna devretmiş olduğu endişeleri dile getirildi.

Ek olarak dernek üyeleri, karar defterlerinin incelenirken, yönetim kurulu toplantı tutanaklarının talep edilip edilmediği ve karşılaştırmalı olarak sağlamalarının yapılıp yapılmadığını sordu. Elektronik ortamda yapılan yönetim kurulu toplantı tutanaklarının tutulmamasının usule aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Toplantıda bazı üyeler tarafından genel kurulun dikkatine sunulan denetim eksikleri, liyakatsizlik, ilkelere dayalı insan kaynakları yönetiminin olmaması gibi konular ise çıkan gerginlik nedeniyle sağlıklı bir tartışma ortamı sağlanamadığı için görüşülemedi. Söz söyleme hakkını ihlal eden ve yer yer şiddet diline varan söylemlere, bazı üyeler tarafından tepki verildi.

Tüm bu tartışmaların sonunda, yapılan açık oylamayla  Zafer Kızılkaya’nın sunduğu blok liste  Yönetim Kurulu olarak seçildi. Böylece 12 yıldır Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olan Zafer Kızılkaya yeni dönemde de başkanlık görevini üstlenecek.

Önceki Haberler

Yenilenebilir Enerji 132 Milyar Dolarlık Gaz İthalatını Engelledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…

25 Aralık 2024

Japonya Emisyonlarını 2035’e Kadar 2013 Seviyelerine göre Yüzde 60 Azaltacak

Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…

25 Aralık 2024

Tarım ve Gıda Projelerine 68 Milyon Dolarlık Destek

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…

25 Aralık 2024

İşçiler COP30’dan Adil Geçişe Yönelik Çözüm Talep Ediyor

Geçen ay Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına adil bir küresel geçişe yönelik…

24 Aralık 2024

Hakkari’deki Kuraklık Tarıma Büyük Darbe Vurabilir

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi için önemli bir kaynak olan Dilimli Barajı'nın su seviyesi 20 metreye kadar…

24 Aralık 2024

OECD’de Uluslararası Fosil Yakıt Finansmanını Kısma Planı Çöktü

Zengin ülkeler tarafından petrol ve gaz projelerine verilen on milyarlarca dolarlık kamu desteğini kısma yönünde…

24 Aralık 2024