Kategoriler: Politika

Şırnak’ta Yangın Çıktı; “Müdahale Yetersiz, Bir an Önce Söndürülmeli”

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Cehennem Deresi’nde yangın çıktı. Şırnak Ekoloji Hareketi ile kentin Yeşil Sol Parti Milletvekilleri, yapılan müdahalenin yetersiz olduğunu söyledi ve yangınların bir an evvel söndürülmesi çağrısında bulundu.

Şırnak, yaz boyunca yangınlarla yüz yüze kalan kentlerden. Son olarak İdil ilçesindeki Cehennem Deresi’nde bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı.20 Ağustos’ta çıkan ve kısa sürede derenin farklı bölgelerine sıçrayan yangın sonucu etrafta bulunan birçok ağacın yandığı belirtildi.

Kentte bulunan STK’lar ve siyasi parti temsilcileri, yangına zamanında müdahale edilmediğini kaydetti. Şırnak Ekoloji Hareketi, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile suç işlendiğini ifade etti. Açıklamada, “İdil’in Yarbaşı köyü civarında bulunan Cehennem Deresi’nde çıkan yangına, halk itfaiye ve orman müdürlüğü ekiplerine haber vermesine rağmen hiçbir şekilde yangın söndürme ekibi gönderilmemiştir. Yetkililer kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek suç işliyor” İfadelerine yer verildi.

STK ve Milletvekillerinden İtiraz: Yangına Müdahale Yetersiz

STK’lar gibi kentin milletvekilleri de yangına müdahale çağrısında bulundu. Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, yaptığı açıklamada “Bu görüntüler, Şırnak’ın İdil ilçesi Yarbaşı Köyü civarında bulunan Cehennem Deresi’nden. Çıkan yangının büyüme riski var ve bir müdahale söz konusu değil. Köyler ise hayatlarını tehlikeye atmak pahasına müdahalede bulunuyor. Herhangi bir doğa ve coğrafya ayrımı yapılmaksızın tüm yangınlara eş zamanlı müdahalede bulunulsun” sözlerini kullandı.

Bir diğer Yeşil Sol milletvekili Nevruz Uysal Aslan ise yetkililerle görüşme yaptıklarını ve görüşme sonucu aldığı yanıtı şu sözlerle paylaştı: “İdil Cehennem Deresi’nde nedeni henüz bilinmeyen bir yangın başladı ve hâlâ devam ediyor. Yetkililerce tarafımıza bölgenin kayalık olduğundan itfaiyenin müdahale edemeyeceği müdahale aracı olarak ellerinde sadece 2 arazöz olduğu bildirildi. Yetkililerce müdahale için arazöz gönderileceği bildirilse de aradan saatler geçmesine rağmen yangına müdahale edilmemektedir. Binlerce canlının yaşadığı bölge aynı zamanda köylülerin hayvanlarını barındırdığı bir alandır. Yetkililere sorumluluklarını hatırlatıp derhal müdahale etmeye çağırıyoruz.”

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024