Global Canopy tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, tropik yağmur ormanlarının yok edilmesiyle en çok bağlantılı olan şirketlerin üçte biri, ormansızlaştırma konusunda tek bir politika belirlemedi.
Araştırma, tedarik zincirleri aracılığıyla tropikal ormansızlaşma riskinde en büyük etkiye sahip şirketlerin %31’inin, hiçbir ürün için ormansızlaşma taahhüdüne sahip olmadığını buldu.
Politika yapıcıların çoğu şirketleri ve taahhütleri doğru bir şekilde izlemiyor, bu da şirketler mallarını üretirken ormansızlaştırmanın hâlâ devam ettiği anlamına geliyor.
Ormansızlaştırma taahhüdüne sahip 100 şirketten sadece %50’si her emtia için ormansızlaştırma taahhütlerine uygun olarak tedarikçilerini veya tedarik bölgelerini izliyor.
Global Canopy’nin Orman 500 raporu bu durumu şöyle açıklıyor: “Şirketlerin ve finans kurumlarının emtia güdümlü ormansızlaşmayı durdurmak için BM’nin verdiği son tarih olan 2025’e sadece iki yıl kaldı. Bu hedef tarih, küresel net sıfır hedeflerimize ulaşmak ve yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için çok önemli.”
2021’deki COP26’da dünya liderleri ormansızlaşmayı durdurmayı ve tersine çevirmeyi kabul etti.
Rapora göre, finans kurumlarının ormansızlaşma konusunda zayıf bir sicili var. Ormansızlaşma ile ilişkili finans kuruluşlarının 92’si (%61), kredilerini ve yatırımlarını kapsayan bir ormansızlaşma politikasına sahip değil ve yalnızca 48 (%32) finans kuruluşu, ormansızlaşmayı bir iş riski olarak kabul etti.
Rapor, şirketlere ve finansal kurumlara ormansızlaşmayı işleri için bir risk olarak kabul etmeleri ve tedarik zincirlerindeki uygulamayı sona erdirmek için politikalar belirlemeleri çağrısında bulundu.
Ayrıca hükümetlerden daha iyi düzenlemeler yapmalarını ve bu düzenlemeye finansal kurumları dahil etmelerini istiyor. Birçok ülke, ormanlar ve arazi kullanımına ilişkin Glasgow Deklarasyonu, Paris Anlaşması ve Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi kapsamında ormansızlaşmaya son vermeyi taahhüt etti. Ancak çoğu, bunu uygulamaya koymak için henüz politikalar oluşturmadı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…