İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin de iklim geçiş planları yapması gerekiyor. G20 Finansal İstikrar Kurulu, yeni yayımladığı bir raporla bu planların kapsamının genişletilmesi ve standartlaştırılması çağrısında bulundu.
G20’nin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board – FSB), şirketlerin iklim geçiş planlarını daha geniş ve standartlaştırılmış bir şekilde kabul etmeleri gerektiğini açıkladı. Bu adımın, küresel otoritelerin bankacılık sistemiyle ilgili karşılaşılan riskleri daha iyi anlamalarını sağlaması bekleniyor.
Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak yeniden göreve başlamasına günler kala, G20’nin finansal denetim organının salı günü yayımladığı yeni bir rapor, ülkeler arasında geçiş planlarının risk izleme açısından ne kadar önemli olduğuna dair farklı görüşler bulunduğunu ortaya koydu.
Bazı ülkeler firmaların geçiş planları hazırlamasını ve bunları açıklamasını zorunlu kılarken, bazı ülkeler ise buna yanaşmıyor. Üstelik bu ülkeler yakın gelecekte de bu tür bir uygulamayı gündemine almayı düşünmüyor.
Raporu hazırlayan FSB Grubu’nun Başkanı olan Japonya Finansal Hizmetler Ajansı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilir Finans Direktörü Satoshi Ikeda, daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı.
FSB’nin raporunda da şu ifadelere yer verildi:
“Geçiş planlarının daha geniş bir şekilde kabul edilmesi ve standartlaştırmaya yönelik devam eden çabalara uluslararası kuruluşları ve standart belirleyicileri dahil etmek, geçiş planlarının finansal otoriteler tarafından kullanılabilir hale gelmesi için anahtardır.”
Küresel Sanayinin İklim Taahhütlerinde Gerileme Yaşanıyor
Firmalar daha sık yaşanan kuraklıklar, seller veya fırtınalar gibi açıkça görülebilen maliyetlerle karşı karşıya kalırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlar da, ekonomi yeşil enerjiye yönelik bir dönüşüm geçirdikçe, petrol ve gaz sektörlerinin milyarlarca dolar değerinde terkedilmiş varlıklarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uzun zamandır uyarılarda bulunuyor.
Öte yandan FSB’nin geçiş planlarına dair daha kapsamlı bir açıklama çağrısı, küresel sanayide iklim değişikliği taahhütlerinde gerileme belirtileri arasında gerçekleşiyor.
Varlık yönetimi endüstrisini iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan önde gelen bir koalisyon, pazartesi günü faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı. Bu açıklama, dünyanın en büyük yatırımcısı olan BlackRock’ın (BLK.N), bir dizi büyük ABD bankasının ardından, kredi veren bir finans grubundan ayrılmasının ardından geldi.
Kasım ayındaki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin tam zaferiyle Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturması, fosil yakıt şirketlerinin dönüşümüne gönüllü olmayanları cesaretlendirecek gibi görünüyor.
İklimle ilgili finansal risklere yönelik bir “yol haritası” üzerinde çalışmaya ilk olarak 2021 ortasında başlayan FSB’nin yeni raporunda, “öneriler sunmak yerine, daha çok, geçiş planlarının ve planlamanın finansal istikrar amacıyla oynayabileceği role yönelik erken bir analizin” sunulduğu belirtildi.