Elden çıkarılan fosil yakıt varlıklarının multi-trilyon dolarlık bir rakama ulaştığını bildiren yeni bir rapor yayımlandı. Şu anda, yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlık varlığı temsil eden, en az bir fosil yakıt türünün elden çıkarılmasına kamuoyu önünde taahhütte bulunmuş 1.485 kurum var. Bu, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin’in birlikte fosil yakıtlardan vazgeçmeyi seçmiş olmasına denk geliyor.
Aynı zamanda, yeni taahhütler de açıklanmaya devam ediyor; yönetimi altında 4,2 milyar dolardan fazla birleşik varlığa sahip 72 inanç kuruluşu, fosil yakıt varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.
Invest / Divest (Yatırım/Elden Çıkarma) raporu, daha önce bilinenden çok daha büyük olan bu hareketin boyutunun nasıl bir piyasa ve siyasi güç haline geldiğini ve Wall Street firmalarının bile bu hareketin temel finansal argümanlarını nasıl desteklediğini ayrıntılarıyla anlatıyor.
Uzmanlara göre rapor ve bu yeni açıklamalar, Ford Vakfı, Harvard Üniversitesi ve La Banque Postale gibi düşünce ve finans liderlerinin yakın tarihli taahhütlerine dayanıyor ve fosil yakıtı elden çıkarma hareketinin kayda değer bir ivmeye sahip olduğunu ve bir eşik noktasına ulaştığını gösteriyor. Fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam etmenin etik ve finansal olarak kabul edilemez hale geldiğine dair genel bir kabul olduğu belirtiliyor.
Harekete dahil olan kuruluşlar, Glasgow’daki COP26 arifesinde dünya çapındaki yatırımcılar için yeni bir eylem çağrısı ilan edecek. Bu taleplerin, iklim çözümlerine ve yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımları ölçeklendirmek için yeni bir baskıyı ve işçiler ve topluluklar için adil bir geçişi içermesi bekleniyor.
Harekete dahil olan 1485 kuruluş, kurumsal yatırımcılardan ve dünyadaki diğer finansal aktörlerden üç talepte bulunuyor:
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…