Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yapılması planlanan barajın yarattığı tahribatlar tartışılmaya devam ediyor. Baraj yapımı için dinamitlerin patlatıldığı Goderne Vadisi’nde tarihi taş köprü zarar gördü. Ekoloji örgütleri bu tahribata tepki gösterdi.
Diyarbakır’ın Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini buluşturan bir konumda olan Goderne Vadisi’nde uzun zamandır baraj yapımı çalışmaları sürüyor. Baraj yapımı için hektarlarca ağaç kesildi, bölgede yaşayan köylüler ile diğer canlılar büyük zarar gördü.
Baraj yapımı sürerken bu sefer vadide dinamitler patlatıldı. Dinamitlerin patlatılması ile neolotik dönemden kaldığı dayandığı tahmin edilen tarihi taş köprü tahrip oldu. Ekoloji örgütleri ve çevre aktivistleri yaşanan tahribata tepki gösterdi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Ekoloji Derneği, 2009 yılında yapımı planlanan Silvan Barajı’nın Diyarbakır’a bağlı Lice, Silvan ve Hazro ilçeleri kırsalında büyük yıkıma neden olduğu belirtildi. Barajın su tutmasıyla beraber 50 yerleşim alanının sular altında kalacağı ve göçün yaşanacağı ifade edildi.
Hasankeyf Hatırlatması
Açıklamada, “Bir halkı yerinden, bununla birlikte kültüründen, dilinden, tarihinden ve toplumsallığından koparmak demektir. Ilısu barajı gibi hem Hasankeyf’i sular altında bırakan hem de binlerce insanı yerinden etmeye yönelik sonuçlarının benzeri Silvan barajı içinde geçerli olacaktır. Gelîyê Godernê yalnızca doğal güzellikleriyle değil içerisinde barındırdığı biyoçeşitlilik ve tarihi varlıklarıyla birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir alandır. İçerisindeki tarihi varlıklar neolitiğe uzanan daha sonrasında da Süryaniler, Ermeniler ve Kürtler tarafından izler taşıyan bu alan aynı zamanda toplumsal ortak bir hafızadır” denildi.
Batman’ın Hasakeyf ilçesinde yapılan ve 2020 yılında devreye girilen Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlaması sonrasında birçok köy ve tarihi yapı sular altında kalmıştı.
“Barajla Beraber Büyük bir Ekosistem Yok Olacak”
Yapım sürecinde bölgede yaşanan ağaç kesimlerine de dikkat çeken Ekoloji Derneği, açıklamasına şu ifadelerle devam etti; “Barajlar ile birlikte gerek güvenlikçi politikalarla gerekse insansızlaştırma amaçlı ekolojik yıkımlar, yine güvenlik gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen ağaç kesimleri ve orman yakmalar sistematik hale getirilmeye çalışılıyor. Geçen sene Gelîyê Godernê’de korucular gözetimi ve denetiminde ağaç kesimleri başlamıştı, halihazırda baraj ile birlikte yok olacak büyük bir ekosistemde yıkım her yönüyle gerçekleştiriliyor. Baraj yapımına başlandığı andan itibaren binlerce ağaç kesilmiş, dağ tıraşlanarak gözler önünde bir hafıza ve doğa yok edilmeye çalışılıyor.”
Öte taraftan taş köprünün zarar görmesi ve diğer tahribatların yaşanmasına karşı Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu suç duyurusunda bulundu.