Şili, BM’ye güçlendirilmiş ulusal iklim planlarını duyurdu. Hükümet bakanları uzun vadede sürdürülebilir ve dayanıklı bir ekonomi inşa etme gereğini vurguladılar.
İklim kriziyle mücadelede küresel bir çaba örneği sergileyen ve 2050 yılında karbon nötr olma yolundaki Şili, kömür enerjisinden çekilme, elektrikli araçların desteklenmesi ve ormanlık alanların artırılmasını hedefliyor.
Şili, 2030 yılına kadar yıllık 95 milyon ton karbondioksit emisyonu sınırlaması koyuyor. Bu hedef Şili’nin 2015’te Paris Anlaşması kapsamındaki taahhüdünden daha iddialı. 2020-2030 yılları arasında emisyonların 1,100 Mt karbondioksit eşdeğerini geçmemesi gerekiyor.
Geçtiğimiz yıl Şili, hükümetin iklimle mücadelede liderlik etme arzusunu göstererek BM iklim zirvesi COP25’e ev sahipliği yapma teklifinde bulunmuş ancak toplumsal ayaklanma sebebiyle geri çekilmişti.
Koronavirüs salgını nedeniyle, üç bakan Facebook üzerinden canlı bir yayında planı duyurdu.
COP25 Başkanı ve Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt, ön hazırlık duyurusunda, “Sağlık krizinin üstesinden geldiğimizde, daha sürdürülebilir olması gereken yeni bir döneme giriş yapacağız. Bu kritik bir an, bu sebeple iddialı hedeflerimiz ve taahhütlerimizin olduğu yeni ulusal iklim planımızı sunuyoruz. İnsanların yaşam standartlarını iyileştirmek için sosyal, çevresel ve ekonomik faydalar sağlayan düşük emisyonlu ve iklime dirençli bir ekonomiye dönüşmek için hızla ilerliyoruz” dedi.
Eşitsizlik ve yaşam maliyetinin artmasına karşı yaşanan son ayaklanmalara istinaden, küresel ısınmanın etkileriyle mücadeleye dair taslak yasanın “sosyal ayağı” da eklendi.
Şili Çevre Bakanlığı’nda iklim değişikliği müdürü Carola Urmeneta, taslak iklim yasasının bu yıl geçmesini umduğunu ancak koronavirüs nedeniyle gecikme yaşanma riskinin olduğunu söyledi. Urmaneta, hükümetin yasa üzerinde çalışırken aynı zamanda uluslararası taahhüdünde ilerleme konusunda da hevesli olduğunu belirtti.
Şili, yeni iklim taahhütlerini BM’ye sunan Marshall Adaları, Surinam, Norveç, Moldova, Japonya ve Singapur’a katıldı. Ancak Japonya ve Singapur’un yeni taahhütleri var olan taahhütlerden çok da farklı değil. Paris Anlaşması kapsamında bütün ülkelerin ulusal katkı beyanlarını 2020’ye kadar bildirmesi gerekiyor. COP25’in başkanlığını yapan Şili, diğer ülkelerin daha iddialı planlar sunması konusunda mobilizasyon sağlanmasına katkıda bulundu.
Urmaneta bütün tarafların artırılmış ulusal katkı beyanlarını sunmalarını beklediklerini belirtti ve “Emisyonların büyük kısmından sorumlu ülkelerin bunu bir fırsat olarak görmelerini istiyor ve daha iyi bir dünya için çalışmalarına ihtiyacımız var” dedi.
Yüksek emisyon sahibi ülkelerin taahhütlerini takip eden analiz konsorsiyumu Climate Action Tracker ise Şili’nin derecelendirmesini “yüksek derecede yetersiz”den “yetersiz”e yükseltti. Konsorsiyum adına konuşan Niklas Höhne, Şili’yi BM sürecine bağlı kaldığı için tebrik ederken hedeflerinin Paris Anlaşması’nın sıcaklık hedefleri kapsamında yetersiz kaldığını ve emisyonlarını 2030 yılına kadar 90 milyon tonun altına düşürmesi gerektiğini söyledi. Höhne, “Diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça iyi durumdalar ancak 1.5 derece hedefine göre çok da iyi değiller” dedi.
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…