Haziran ayında sıcaklıkların artması ile beraber özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ekili buğday tarlalarında yangınlar çıkıyor. Müdahale edilse de hızlıca yayılan yangınlar sonucu yüzlerce dönümlük buğday yok oluyor. Bu durum hem havanın kirlenmesine hem de çiftçilerin maddi olarak kayba uğramasına neden oluyor. Buğdayların yanması, ülke ekonomisi açısından da birtakım olumsuzluklara yol açıyor.
Yoldan geçenlerin tarlalara doğru attıkları sönmemiş izmaritler, kuraklığın etkisiyle tarlarda bulunan kırık camlar, yüksek gerilim hatlarındaki kıvılcımlar ve sabotaj veya ihmal gibi nedenler tarla yangınlarında uzmanların en çok işaret ettiği sebeplerden. Yapısal bazı tedbirlerin alınması gerektiğine çeken uzmanlar, halkın da bilinçli olması gerektiğine vurgu yapıyor.
Yangınlar, sıcaklıkların 40 dereceye yaklaştığı Güneydoğu Anadolu kentlerinde yoğunlaşıyor. Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Alabal ve Çubuklu ile Bismil İlçesi’ne bağlı Kağıtlı Mahallesi, Gaziantep’in İslâhiye ilçesi, Siirt kent merkezine bağlı Aktaş köyü ile Mardin Derik ilçesine bağlı kırsal Çağıl Mahallesi son günlerde yangınların yaşandığı yerlerden.
Rüzgarın etkisiyle hızlıca yayılan yangınlar sonucu Diyarbakır’da 200 dönümlük hasada hazır buğday yandı. Buradaki yangının sigara izmaritinin atılması sonucu çıktığı tahmin ediliyor. Aynı hafta, Çermik ilçesinde de yangın çıktı. Islahiye’deki yangın ise itfaiye ekipleri tarafından zorlukla söndürüldü ve yangın sonucu 700 dönümlük bir arazi zarar gördü. Yine geçtiğimiz hafta Siirt’te çıkan yangın 65 dönümlük biçilmeye hazır buğdayın yanmasına neden oldu. Üç gün önce Mardin’de çıkan yangın da hızla ilerledi ve köylüler ile itfaiye ekiplerin çabalarına rağmen söndürülemedi. Yangın sonucu 200 dönümü aşkın buğday yandı.
Öte yandan çıkan yangınlarla ilgili soruşturmalar açılsa da yangınların çıkış sebeplerine ilişkin henüz somut açıklama yapılmadı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…