Haziran ayında sıcaklıkların artması ile beraber özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ekili buğday tarlalarında yangınlar çıkıyor. Müdahale edilse de hızlıca yayılan yangınlar sonucu yüzlerce dönümlük buğday yok oluyor. Bu durum hem havanın kirlenmesine hem de çiftçilerin maddi olarak kayba uğramasına neden oluyor. Buğdayların yanması, ülke ekonomisi açısından da birtakım olumsuzluklara yol açıyor.
Yoldan geçenlerin tarlalara doğru attıkları sönmemiş izmaritler, kuraklığın etkisiyle tarlarda bulunan kırık camlar, yüksek gerilim hatlarındaki kıvılcımlar ve sabotaj veya ihmal gibi nedenler tarla yangınlarında uzmanların en çok işaret ettiği sebeplerden. Yapısal bazı tedbirlerin alınması gerektiğine çeken uzmanlar, halkın da bilinçli olması gerektiğine vurgu yapıyor.
Yangınlar, sıcaklıkların 40 dereceye yaklaştığı Güneydoğu Anadolu kentlerinde yoğunlaşıyor. Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Alabal ve Çubuklu ile Bismil İlçesi’ne bağlı Kağıtlı Mahallesi, Gaziantep’in İslâhiye ilçesi, Siirt kent merkezine bağlı Aktaş köyü ile Mardin Derik ilçesine bağlı kırsal Çağıl Mahallesi son günlerde yangınların yaşandığı yerlerden.
Rüzgarın etkisiyle hızlıca yayılan yangınlar sonucu Diyarbakır’da 200 dönümlük hasada hazır buğday yandı. Buradaki yangının sigara izmaritinin atılması sonucu çıktığı tahmin ediliyor. Aynı hafta, Çermik ilçesinde de yangın çıktı. Islahiye’deki yangın ise itfaiye ekipleri tarafından zorlukla söndürüldü ve yangın sonucu 700 dönümlük bir arazi zarar gördü. Yine geçtiğimiz hafta Siirt’te çıkan yangın 65 dönümlük biçilmeye hazır buğdayın yanmasına neden oldu. Üç gün önce Mardin’de çıkan yangın da hızla ilerledi ve köylüler ile itfaiye ekiplerin çabalarına rağmen söndürülemedi. Yangın sonucu 200 dönümü aşkın buğday yandı.
Öte yandan çıkan yangınlarla ilgili soruşturmalar açılsa da yangınların çıkış sebeplerine ilişkin henüz somut açıklama yapılmadı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…