Bilim

Sıcak Hava Dalgası Nisan’da Asya Kıtasında Rekorlar Kırdı

Nisan ayında Hindistan, Çin, Tayland ve Laos’un büyük bölümünü saran tarihi sıcaklık dalgası, en az bir düzine ölüme, okulların kapanmasına ve otoritelerin sağlık uyarıları yayımlamasına neden oldu.

Dünya nüfusunun en az üçte biri, Asya genelinde rekorlar kıran, Hindistan’da en az bir düzine insanın ölümüne ve bazı bölgelerde okulların kapanmasına yol açan yüksek sıcaklıklarla mücadele etti.

Klimatoloji uzmanı Maximiliano Herrera’nın “Asya tarihinin en kötü Nisan ayı” diye tarif ettiği öldürücü hava dalgası, kıta boyunca 12’den fazla ülkede etkisini gösterdi ve birden fazla Güneydoğu Asya ülkesinin kaydedilmiş en yüksek sıcak değerlerini ile rekorlar kırdı.

İbrenin üst üste üç gün boyunca 34.5 dereceyi göstermesi ile, 20 Nisan Laos’un Phong Sa Ly kentinde tarihi bir sıcaklık eşiği aşılmış oldu. 16 Nisan günü ise Bangladeş’in başkenti Dhaka son 63 yıldaki en yüksek sıcaklığa tanık oldu.

Tayland’ın başkenti Bangkok da 40 derece ile yeni bir Nisan ayı rekoru kırdı. Kuzeyde, Tak bölgesinde, sıcaklıklar 45.5 dereceyi, yani ülkenin tarihi boyunca gördüğü en yüksek sıcaklığı aşarak, yönetimin özellikle uzun saatler boyunca dışarıda çalışan işçiler ve çiftçiler için sağlık uyarıları yayımlamasına neden oldu.

Hindistan Çalışma Bakanlığı da bütün eyalet ve bölge yönetimlerine işçilerin aşırı sıcaklık dalgasına karşı çalışma koşullarının güvenliğinin sağlanması talimatını veren bir bildirge gönderdi. Ülkenin Kuzeydoğusundaki Tripura ve Batı Bengal eyaletlerindeki otoriteler ise okulların hafta boyunca kapalı olması kararını verdi.

Tam bir yıl önce, Hindistan ve Pakistan, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) başyazarı kıdemli araştırmacı Dr. Chandni Singh’in “benzeri görülmemiş” diye tanımladığı, bir milyardan fazla insanı etkileyen benzer bir sıcaklık dalgasıyla boğuşuyordu. Ayrıca 2022 yazında Çin de pamuk hasadına zarar veren ve ülke çapında serinletici sistemlerin aşırı çalışmasına neden olarak elektrik bilançosunun fırlamasına yol açan bir sıcaklık dalgasıyla mücadele etmişti.

İklim değişikliği konusunda hasara açık konumda olan bu ülkeler, yılın bu zamanlarında yaşanan sıcaklık dalgalarına alışkın oldukları halde, küresel ısınmanın sorunun sıklığını, şiddetini ve meydana gelme süresini artırdığı şüphesiz bir gerçek. Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi’ne göre, geçtiğimiz senenin rekor kırıcı sıcaklık değerleri, insan kaynaklı iklim değişikliği yüzünden en az 30 kat daha şiddetli biçimde yaşandı.

Yazının aslına buradan erişebilirsiniz.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024