Bilim

Sibirya Tarihin En Sıcak Haziran Ayını Geride Bıraktı

Rusya’nın Sibirya bölgesinde geçtiğimiz Haziran ayında tarihin en yüksek sıcaklıklarının yaşandığı ve dünyanın geri kalanından daha hızlı ısınan Sibirya’daki durumun endişe verici olduğu açıklandı.

Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Verkhoyansk kasabasında ve Yakutistan’ın başkenti Yakutsk’ta Haziran’da termometreler 38 dereceyi göstermiş ve yaşanan sıcaklıklar tarihe geçmişti. CNN’in haberine göre AB’ye bağlı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) tarafından bölgede 38 dereceden daha yüksek bir sıcaklık da ölçüldü.

Rusya’nın Ural Dağları’ndan Büyük Okyanus’a kadar uzanan topraklarına Sibirya adı veriliyor ve birçok devleti de bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık 33 milyon insanın yaşadığı Sibirya, dünyada yerleşim görülen en soğuk bölge olarak biliniyor. Ancak son zamanlarda bölgede yaşanan rekor sıcaklıklar Kuzey Kutbu’nun dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığını gösteriyor.

CAMS’ın verilerine göre, bölgedeki sıcaklıklar Haziran ayının ortalama sıcaklıklarına göre bu yıl 5 derece artış gösterdi. Bundan önceki en sıcak Haziran aylarının yaşandığı 2018 ve 2019’daki seviyelerin de en az bir derece üzerine çıkıldı.

Copernicus’un iklim değişikliği direktörü Carlo Buontempo, “Kuzey Kutup Dairesi’nin dünyanın geri kalanından daha hızlı ısınması endişe verici” dedi.

7 Bölgede Acil Durum İlanı

Diğer taraftan Sibirya’da Haziran ayında peşi sıra yaşanan mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar bölgedeki orman yangınlarının artmasına neden oldu. Rus ormancılık kurumu, 6 Temmuz’dan itibaren 140 bin hektardan geniş bir alanı kaplayan bölgede 246 orman yangını yaşandığını, yedi bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı.

CAMS’tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, “Daha yüksek sıcaklıklar ve daha kuru yüzey koşulları, ormanların yanması ve bu kadar geniş bir alanda uzun süre devam etmesi için ideal koşullar sağlıyor. Son birkaç yıldır yapılan yangın izleme modellerinde bölgedeki yangın ve toprak nemi anormalliklerinde keskin bir artış gördük” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, orman yangınlarındaki artış Sibirya’da karbon emisyonlarının artmasını da beraberinde getirdi. Copernicus tarafından yapılan açıklamada, geçen yılın Haziran ayında 53 megaton seviyesinde olan karbon emisyonlarının geçen ay 59 megatona yükseldiği belirtildi.

Paylaş
Etiketler: Sibiryasıcaklık

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024