Shell tarafından Twitter’da başlatılan bir iklim anketi nedeniyle şirket “yeşil badana” yapmakla suçlandı.
Salı sabahı yayımlanan ankette Shell “Emisyonların azaltılmasına yardımcı olmak için neyi değiştirmek istiyorsunuz?” diye sordu.
Mütevazı bir oranda 199 oy almasına rağmen, tweet viral oldu – ancak şirketin umduğu yönde değil. ABD’li kongre üyesi ve yüksek takipçili bir profili olan Alexandria Ocasio-Cortez, 350 bin beğeni alan bir cevapta bulundu.
Greta Thunberg şirketi “sonu olmayan yeşil badana” ile suçlarken, iklim bilimci Profesör Katharine Hayhoe, Shell’in gezegeni ısıtan karbondioksit salımına olan büyük katkısına işaret etti. Hayhoe, Shell’in daha sonra cevabını sakladığını söyledi.
Başka bir iklim bilimci Peter Kalmus ise daha doğrudan bir şekilde şirketin fosil yakıt endüstrisindeki sistemik değişimin gerekliliği yerine bireysel eylemlerin iklim krizini durdurabileceğini öne sürerek insanları manipüle ettiğini söyledi. Bazı Twitter kullanıcıları Shell’in paylaşımını ironik bulurken, kimileri şirketin “aklını kaçırmış” olup olmadığını sordu.
CNN’in baş iklim muhabiri Bill Weir’in, bir korku filmi benzetmesi yapması üzerine iklim kampanyası grupları da cevap verdi.
Guardian 2017’de, 1986’da yayımlanan “gizli” bir Shell raporunu ortaya çıkarmış ve o dönemde iklim bilimindeki büyük belirsizliklere dikkat çektiğini söylemişti ancak yine de “Değişiklikler tarihte kaydedilen en büyük değişiklikler olabilir” demişti.
1991’de yayımlanan bir Shell filminde ise “Küresel ısınma henüz kesin değil, ancak çoğu kişi nihai kanıtı beklemenin sorumsuzluk olacağını düşünüyor. Artık eylem, tek güvenli sigorta olarak görülüyor” deniyordu.
Ancak, şirketin düşük karbonlu enerjiye yaptığı son yatırımlar, fosil yakıt yatırımlarına kıyasla çok küçük kaldı. Petrol ve doğalgaz şirketlerinde 5.800’den fazla çevreci hissedarın bulunduğu Follow This’e göre, şirketin net sıfır karbon olma planı ürettiği petrol ve doğalgazdan kaynaklanan emisyonların yalnızca % 65’ini kapsıyor.
İklim kampanyacısı Jamie Henn ise “Anketin başlamasından sekiz saat sonra, şirket belki de biraz aklı başında bir şekilde etkinliğini sonlandırdı” dedi.
Deloitte Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın, Bakü’deki COP29 konferansı boyunca yürütülen müzakerelerde geleneksel finansman…
Kömürden çıkışın adil olması ve toplumsal destek görmesi için refah kayıplarının net olarak hesaplanması ve…
2024 senesi hem küresel olarak hem de Türkiye için kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.…
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda yapımı planlanan ve bir yandan dolgu faaliyetleri sürdürülen Edremit Tarıma…
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…