COP26 Başkanı Alok Sharma, Çin ve Hindistan’ın gelişmekte olan ülkelere neden COP26 konferansında kömürü aşamalı olarak kullanımdan kaldırma çabalarını sulandırmaya çalıştıklarını açıklamaları gerekeceğini söyledi.
İskoçya’nın Glasgow kentindeki BM iklim müzakereleri Cumartesi günü ilk kez fosil yakıtları hedef alan bir anlaşmayla sona erdi.
Ancak Çin ve diğer kömüre bağımlı gelişmekte olan ülkeler tarafından desteklenen Hindistan, kömür enerjisinin “aşamalı olarak kaldırılması” için çağrıda bulunan bir maddeyi reddetti ve metin “aşamalı azaltma” olarak değiştirildi.
Londra’daki Downing Street’te Pazar günü düzenlediği basın toplantısında Sharma, “Çin ve Hindistan, bu özel konuda kendilerini açıklamak zorunda kalacaklar” dedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson şunları söyledi: “İki kelime arasındaki fark bana İngilizce konuşan biri olarak fark yaratacak gibi görünmüyor. Yolculuğun yönü hemen hemen aynı” dedi.
Johnson, COP26’nın ülkelere kömürden elektrik üretmeyi durdurmak için gerçek eylemlerle desteklenen bir yetki verdiğini söyledi.
Basın toplantısında, “Bütün bunları bir araya getirdiğinizde, Glasgow’un kömür enerjisi için ölüm çanını çaldığı tartışılmaz” dedi.
Ancak kaydedilen ilerlemeden duyduğu memnuniyetin, anlaşmanın daha ileri gitmemesinden duyduğu hayal kırıklığından kaynaklandığını söyledi
“Ne yazık ki, diplomasinin doğası bu” dedi. Lobi yapabiliriz, ikna edebiliriz, cesaretlendirebiliriz, ancak egemen ulusları yapmak istemediklerini yapmaya zorlayamayız.”