Binlerce kişi, Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine ulaşmak için Glasgow’da bir araya gelirken, sendikalar da COP26’da kendilerine söz hakkı verilmesi için çağrıda bulunuyor.
Sendikalar, COP26 liderlerini, işçilerin konferansın “öncesinde, sırasında ve sonrasında” iklim sorunları hakkında söyleyeceklerini duymaya çağıran bir mektup yazdı.
Unite, İtfaiyeciler Sendikası (FBU), Ulusal Eğitim Sendikası (YDÜ), İletişim İşçileri Sendikası ve Kamu ve Ticari Hizmetler sendikası da dahil olmak üzere önde gelen 14 sendikadan yetkililer, müzakerelere işçilerin dahil edilmediğini söyledi.
Sendikalar, liderler gezegeni en iyi şekilde nasıl koruyacaklarına dair kararlar alırken, işçilerin belirli konularda “merkezi söz” sahibi olma zamanının geldiğini söyledi.
İklim zirvesinde Boris Johnson, diğer liderleri küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin en fazla 1.5 derece üzerine yükselmesini önleme hedefine ulaşmaya teşvik etmeyi umuyor.
COP26 Başkanı Alok Sharma Glasgow’daki iklim zirvesinin açılış oturumunda, sıcaklık sınırlarını 1.5 derecede tutmak için son şansları olduğunu söyledi.
Ancak “Şimdi harekete geçersek ve birlikte hareket edersek, değerli gezegenimizi koruyabiliriz. Öyleyse, bu iki hafta içinde bir araya gelelim ve Paris’in vaat ettiği hedefin Glasgow’da gerçekleşmesini sağlayalım” diye belirtti.
FBU Genel Sekreteri Matt Wrack, “COP26 liderlerinin taleplerimizi dinlemesi ve işçiler ve temsilcileriyle konuşması gerekiyor. İklim değişikliğiyle nasıl mücadele edeceğimiz ve bunu yaparken işleri ve geçim kaynaklarını nasıl koruyacağımız konusunda hayati kararlar söz konusu olduğunda işçilerin seslerinin duyulması gerekiyor. İşçiler, sadece onlar için alınan kararlarda değil, mümkün olduğunca bütün kararların alınmasının bir parçası olmalıdır” dedi.
YDÜ ortak Genel Sekreteri Kevin Courtney da “Daha iyi bir geleceğe giden yolda çocuklarımızı destekleyecekleri için eğitimcilerin sesinin yüksek ve net olarak duyulması gerekiyor” diye konuştu
TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady ise, yalnızca emisyon azaltım taahhütlerine değil, aynı zamanda çalışan insanlar için adil bir geçişi sağlayan bir yola da ihtiyaç olduğunu belirterek, “Dünyanın dört bir yanındaki sendikalar olarak yeni iş yaratma, işleri koruma, yeniden eğitim hakları ve yeni yeşil endüstrilerde sendika tanıma konularında ortak taahhütlerde bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…