Bilim

Seller 2030’a Kadar İki Kat Daha Fazla İnsanı Etkileyecek

Araştırmaya göre, sellerden etkilenen insan sayısı iki katına çıkacak ve aynı zamanda sel boyutlarının felaket seviyelerde artması çok daha fazla zarara yol açacak. 

Haber: Emily Holden

Çeviri: Çisil Sevinç

Yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde sellerden zarar gören insan sayısı 2030 yılına kadar iki katına çıkacak.

Küresel araştırma grubu Dünya Kaynakları Enstitüsü, 2020’lerin sonuna kadar her yıl 147 milyon insanın nehir ve sahillerde meydana gelen taşkınlardan etkileneceğini açıkladı. Bu miktar geçtiğimiz 10 yılda 72 milyon olarak kaydedilmişti.

Kentsel mülklerin zararları yıllık 174 milyar dolardan 712 milyar dolara çıkacak.

Rapora göre, 2050 yılına kadar bu rakamlar felaket seviyelerine tırmanacak. Toplam 221 milyon insan tehlikede olacak ve şehirlere maliyeti yıllık olarak 1.7 trilyon dolar olarak ölçülecek.

Dünya Kaynakları Enstitüsü su girişimi direktörü Charlie Iceland, ilk taşkın modelleme aletini 2014 yılında geliştirdiklerinde tahminlerin onlara hayal gibi geldiğini söyledi.

Iceland, sözlerine “Ancak artık bu boyuttaki zarar artışlarını gerçek hayatta da gözlemliyoruz. Bu boyuttaki sellere daha önce tanıklık etmemiştik” şeklinde devam etti.

İnsanların yüksek risk taşıyan bölgelerde yaşaması ve yeraltı suyunun aşırı kullanımı sonucu toprak çökmesiyle taşkınlar iklim krizi yüzünden gittikçe kötüleşmekte.

En kötü taşkınlar Bangladeş, Vietnam, Hindistan, Endonezya ve Çin’in dahil olduğu ve büyük nüfuslu Güney ve Güney Doğu Asya’yı vuracak.

Kıyı selleri riskinin en yüksek olduğu ABD’de daha az şiddetli olsa da yine de ciddi sonuçlar doğuracak.

ABD, Çin ve Endonezya’dan sonra, gelecek 10 yılda şehirde yaşanan kıyı sellerinden en fazla kayıp yaşayacak üçüncü ülke.

Kıyı sellerinin ABD’deki maliyeti 2010 yılında 1.8 milyar dolar iken, bu miktar 2050’de 38 milyar dolara çıkacak ve ülke nüfusunun yarısı bu etkilere maruz kalacak.

Başka bir araştırmanın ortaya koyduğu üzere, ABD’deki kıyı şeridinin çoğunluğu için hayatta bir kez gözlemlenebilecek boyuttaki taşkınlar artık günlük rutine dönüşebilir.

Bunun sebebi ise, insanların sebep olduğu küresel ısınma sonucu artık kasırgaların daha güçlü olması, denizlerin yükselmesi ve yağmur modellerinin değişmesi.

ABD’deki nehir taşkınlarının iyice kötüleşmesi beklenirken, taşkınlardan korunmak için yapılan büyük yatırımlar sonucu zararların aynı kalması ön görülüyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş
Etiketler: iklim krizisel

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024