İklim krizi ile daha sık ve şiddetli yağışlar, ülkemizde hem can kayıplarına hem de büyük ekonomik maliyetlere neden olan sel felaketlerine dönüşüyor. Bir can kaybının yaşandığı Ankara’daki sel felaketiyle birlikte Batı Karadeniz Bölgesi’nde de sel kaynaklı afet yaşandı. Kastamonu’nda, 24 saatin ortalaması olarak metrekareye 152 kg yağış düştüğünü belirtildi. Ayrıca, 48 saat içerisinde heyelan/toprak kayması, sel/taşkın/su baskını, kaya düşmesi gibi 170 olay veya afet yaşandığı da kaydedildi.
Etkileri her geçen gün artan iklim krizi; aşırı sıcaklıklar ve yağışlar, yangınlar, şiddetli kasırgalar ve fırtınalar, kuraklık gibi aşırı hava olaylarıyla kendini göstermeye devam ediyor. İnsanlığın doğa üzerinde yarattığı tahribatın bir sonucu olarak karşımıza çıkan aşırı hava olayları, her geçen gün şiddetini ve sıklığını artırıyor. Son zamanlarda özellikle iklim değişikliği kaynaklı aşırı yağışların yol açtığı sel felaketleri Türkiye’yi de etkisi altına aldı.
Ankara’da Can Kaybı
29 Haziran akşam saatlerinde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sarı uyarı yaptığı iller arasında yer alan Ankara’da sağanak yağış etkili oldu; özellikle Keçiören, Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler suyla kaplanan yollarda ilerlemekte güçlük çekerken bazı araçların suda sürüklendiği gözlendi. Keçiören ilçesinde yokuştan gelen sel suyunun binanın içine girmesiyle bir yurttaş yaşamını yitirdi.
Kastamonu’da Tosya Hariç Merkez de Dahil Tüm İlçeler Selden Etkilendi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 28 Haziran günü, selden etkilenen Kastamonu Bozkurt’ta, Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak’taki sel felaketine ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Kurum, Kastamonu’da Tosya hariç merkez de dahil tüm ilçelerin selden etkilendiğini söyledi. Kastamonu’da, 24 saatin ortalaması olarak metrekareye 152 kg yağış düştüğünü belirten Kurum, ayrıca son 48 saat itibarıyla heyelan/toprak kayması, sel/taşkın/su baskını, kaya düşmesi gibi toplamda 170 olay veya afet yaşadıklarını, Kastamonu’nun selden etkilenen ilçe ve köylerinde 135 konut, 27 dükkan, altı kamu binası olmak üzere toplam 168 noktada su baskını veya kısmi hasar tespit ettiklerini, bazı noktalarda da çatılarda ve istinat duvarlarında hasarlar olduğunu anlattı.
27 Haziran sonrası yapılan sel ve yağışlar sonrası hasar tespit çalışmaları sonucunda, toplam 13 binanın yıkıldığı, 11 binanın ağır hasarlı, 509 binanın da az hasarlı olduğu yedi ilde, 20 bina acil yıkılacaklar listesine alındı.
Can Kayıplarına Neden Olan Sel Felaketleri Ağır Yıkım Yaratıyor
Sel felaketleri farklı nedenlerden ileri gelebileceği gibi daha çok bölgelere hızla ve şiddetli şekilde düşen aşırı yağışlarla, nehir yataklarının taşması, kıyı taşkınları ve benzeri olaylarla açıklanıyor. Yaşanan sel felaketleri, can kayıplarının yanı sıra hasar ve yıkıma da neden olarak büyük ekonomik maliyetler yaratıyor.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…