Bulgaristan, Çekya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya yeşil iyileşme planı kapsamında doğalgaza destek verilmesi çağrısında bulundu.
Sekiz Avrupa ülkesi, koronavirüsle mücadelede yeşil ekonomik iyileşme planlarına hazırlanan Avrupa Birliği’ne (AB), doğalgazın gelecek fon çalışmalarından çıkarılmaması yönünde çağrıda bulundu.
Avrupa Komisyonu Çarşamba günü, yatırımların iklim hedefleriyle uyumlu olmasına yönelik harekete geçmek adına Koronavirüs İyileşme Fonu’nun yanı sıra blokun bir sonraki trilyon euroluk bütçesini de sunacak.
Bulgaristan, Çekya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya, Brüksel’den, doğalgazın gelecek fon çalışmalarından çıkarılmamasını talep etti.
Reuters tarafından görüntülenen bir tartışma metninde, “Gaz altyapısının geliştirilmesi için AB desteğinin ve mali yardımın sağlanması büyük önem taşıyor” denildi.
Ekonomisini 2050 itibarıyla karbonsuzlaştırmaya çalışan Brüksel, fosil yakıt fonlarını sonlandırma konusunda baskı altında.
Komisyonun yeşil iyileşme plan taslağı, sadece karbon yakalama teknolojilerini kullanan doğalgaz ve hidrojen gibi düşük karbonlu yakıtları taşımak adına doğalgaz altyapılarını yeniden değerlendiren projelere fon sağlıyor.
Doğalgaz, enerji santrallarında yakıldığında kömürün yarısı kadar karbondioksit salımına neden oluyor. Avrupa’nın kömür kullanımını azaltmasıyla birlikte güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra doğalgaz kullanımının da emisyonların düşmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
Ancak doğalgaz santralları yüksek maliyetli karbon yakalama teknolojilerini kullanmazsa net sıfır emisyon hedefini yakalamak kolay değil.
Bir AB yetkilisi ise, doğalgaz olmadan, iklim nötrlüğe ulaşmanın daha uzun süreceğini ve kömüre yoğun şekilde bağlı olan ülkeler için daha maliyetli olacağını söylüyor.
Kampanyacılar ise bugün kurulan doğalgaz altyapısının on yıllar boyunca çalışacağını, bunun yerine ülkelerin yenilenebilirlere, enerji depolarına ve akıllı şebeke sistemlerine yatırım yapması gerektiğini söylüyorlar. Kampanyacılar Pazartesi günü AB’ye iyileşme paketlerinden doğalgaz yatırımlarını çıkarması çağrısını yineledi.
Climate Action Network “Bir kuruş dahi ne fosil yakıtların desteklenmesine ne de fosil yakıt altyapılarına harcanmalı” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…