Şirket yeni yaptığı açıklamada, “Aramco, enerji bakanlığından Maksimum Sürdürülebilir Kapasitesi’ni (MSC) günde 13 milyon varile çıkarmak yerine günde 12 milyon varil seviyesinde tutma talimatı aldı” ifadesine yer verdi.
Yapılan açıklamaya göre şirketin sermaye harcama verileri, Mart ayında duyurulan 2023 yılı tam yıl sonuçlarıyla birlikte güncelleyecek. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı ve Aramco, Körfez krallığı ekonomisinin gözdesi.
Aramco’nun kârı ile, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın petrol sonrası gelecek için temel oluşturmayı amaçlayan geniş kapsamlı ekonomik ve sosyal reform programı Vizyon 2030’u finanse etmesi bekleniyor.
Üretim kapasitesini artırma planını Ekim 2021’de duyuran Riyad, aynı ay içinde 2060’a kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma taahhüdünde bulunarak çevre aktivistlerinin şüpheci ilgisini toplamıştı.
Aramco, 2027 yılına kadar günde 13 milyon varil üretim kapasitesine ulaşmayı planladığını söyledi. Hedeften vazgeçme kararı hakkında konuşan Orta Doğu Ekonomik Araştırması editörü Jamie Ingram, “Riyad dünyanın fazladan bu kadar kapasiteye ihtiyaç duyacağına pek emin değil. Günde 13 milyon varile ulaşmak ve bu kapasiteyi sürdürmek için gereken yatırım başka bir yerde harcanabilir” dedi.
Aramco, 2050 yılına kadar “operasyonel düzeyde net sıfır” karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulunmuştu. Taahhüt, yalnızca Aramco’nun endüstriyel tesisleri tarafından doğrudan üretilen emisyonları kapsıyor. Ancak müşterilerin Suudi petrolünü arabalarında veya enerji santrallarında kullanması sonucu ortaya çıkan emisyon için geçerli değil.
Geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28 iklim değişikliği müzakereleri öncesinde Suudi Arabistan, Afrika gibi bölgelerde enerji yoksulluğuyla mücadele etmek için fosil yakıt üretimine daha fazla yatırım yapılmasını en çok talep eden ülkelerden birisiydi.
Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, müzakereler sonucunda anlaşmaya varılacak metinde fosil yakıtlarda “aşamalı çıkış” veya “aşamalı azaltım”dan açıkça bahseden herhangi bir maddeye şiddetle karşı çıkmıştı.
COP28 sonucunda yaklaşık 200 ülke, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için dünyanın “fosil yakıtlardan uzaklaşacağını” belirten bir anlaşmayı kabul etti.
Prens Abdülaziz, metnin “ihracat üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını” ve petrol üreten ülkelere “hiçbir şey dayatmadığını”, onlara “kendi araçlarına ve çıkarlarına göre” emisyonları azaltmalarına izin verdiğini söyleyerek metnin önemini küçümsedi.
Salı gün yapılan açıklamanın üretim veya ihracat üzerinde hemen bir etki yaratması beklenmiyor. Ekim 2022’ye kadar uzanan bir dizi petrol arzı kesintisinin ardından Suudi Arabistan’ın günlük üretimi, günlük 12 milyon varil kapasitesinin çok altında, yaklaşık dokuz milyon varil seviyesinde bulunuyor.
Aramco, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin petrol fiyatlarının yükselmesine yol açmasının ardından 2022’de rekor kâr bildirdi ve Suudi Arabistan’ın yaklaşık 10 yıl içinde ilk bütçe fazlasını kaydetmesine olanak sağladı.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…