Ekonomi

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi Alan Şirketlere “Paris Kredisi” Sağlanacak

Enerji ve kaynak verimliliği ile sıfır atık prensibini gösteren her tesise Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi verilecek. Bu belgeyi alan şirketler uluslararası mutabakatlarla sağlanan 3 milyar 158 milyon dolarlık finansmandan faydalanabilecek.

Ankara Genç İş İnsanları Derneği’nin (ANGİAD) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlediği “Yeşil Dönüşüm Zirvesi”nde sanayide yeşil kalkınma, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi konular masaya yatırıldı.

Açılışta konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulusal Emisyon Ticaret Sisteminin pilot uygulamasının 2024 yılında başlayacağını duyurdu.

Ülke sanayisinin temiz yatırım ve üretim süreçlerine, adaletli büyüme stratejisiyle destek olacaklarının altını çizen Bakan Kurum, sanayide büyük bir dönüşüm sürecinin başladığını aktardı.

İklim değişikliğine uyum kapsamında üretim ve rekabet gücünü olumsuz etkileyecek unsurlara karşı önlemler alındığını söyleyen Murat Kurum, sanayi bölgelerinin tamamını sıfır atığı merkeze alan bir anlayışla geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

2022 yılında 2.8 milyon ton atığın alternatif hammadde olarak sanayide kullanıldığına değinen Kurum, enerji ve kaynak verimliliği ile sıfır atık prensibini gösteren her tesise de Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi vereceklerini söyledi.

Kurum, belgeyi almaya hak kazanan sanayi tesislerinin, uluslararası mutabakatlar çerçevesinde elde edilen 3 milyar 158 milyon dolarlık finansmandan yararlanabileceğini kaydetti.

Türkiye Coğrafi Konumu İtibarıyla Yüksek Risk Altında

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarının da önemine işaret eden Kurum, bu kapsamda, atıl, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare arazinin rüzgar ve güneş enerjisi santralları için kullanılmasını sağladıklarını anlattı.

Son 20 yılda, dünya genelinde kaydedilen doğal afetlerin %90’ının iklimle ilgili olduğunu belirten Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin de coğrafi konumu itibarıyla yüksek risk altında olduğunu bildirdi.

Ankara’nın da kuraklık bakımında yüksek riskli 12 il arasında bulunduğunu ifade eden Ardıç, sanayicilerin sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket etmesinin önemini vurguladı.

Sürdürülebilir başarı için finansal performansın tek başına yeterli olmadığını dile getiren Seyit Ardıç, başkanlık yaptığı dönemde ASO 2.OSB’deki yeşil ekonomiye geçiş yatırımlarına atıfta bulunarak, buradaki ekolojik sanayi kültürünü ASO bünyesinde de sürdüreceklerini aktardı.

İnsanlığın iklim değişikliği sebebiyle bir sınavın eşiğinde olduğunu kaydeden Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, bu sınavı ülkelerin tek başlarına veremeyeceğini bildirdi. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil dönüşümün önemine işaret eden Baran, yeşil dönüşümün Türkiye’nin beka meselelerinden birisi olduğunu söyledi.

Birlikte hareket edilerek sınırda karbon vergisi ödemek yerine, karbon salımını azaltacak yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini de belirten Baran, bu durumda Yeşil Mutabakatın tehditten ziyade gelişmeyi sağlayan bir kaldıraç işlevi göreceğinin altını çizdi.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024