WMO Çarşamba günü yaptığı açıklamada, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez en düşük seviyelerde olan karbondioksit emisyonlarında kriz sonrası patlama yaşanabileceğini ve bu düşüşün iklim krizini durdurmak için yeterli olmadığını söyledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle karbondioksit emisyonu II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez en düşük seviyesinde ancak Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunun kısa süreceğini ve iklim değişikliğini durdurmak için yeterli olmadığını söylüyor.
WMO, bu yıl %6 oranında emisyon düşüşü bekliyor ancak BM bu düşüşün ardından salgın öncesine göre, daha yüksek emisyonların yaşanabileceği konusunda uyarıyor.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “%6 oranındaki emisyon düşüşü ne yazık ki kısa vadeli. Önümüzdeki yıl normale dönmemiz ve bazı sektörlerin tekrar faaliyete geçmesi sebebiyle emisyonlarda bir patlama yaşanması en olası senaryo” dedi.
Üstelik bu düşüş, 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki hedeflere ulaşılması için yeterli bile değil. Hedefe ulaşılması için yıllık %7 oranında bir azaltım gerekiyor. Karbondioksit atmosferde yüzyıllar boyunca kalabildiği için ani düşüşler iklimi etkilemiyor ve bu düşüşlerin sürekli olarak devam etmesi gerekiyor.
WMO geçtiğimiz ay yayımladığı Küresel İklim raporunda 2015-2019 arasının, sanayi öncesi seviyelerin ortalama 1.1 derece üzerinde seyreden, en sıcak beş yıl olduğunu doğruladı. 2020’nin ilk ayları da ya en sıcak ya da en sıcak ikinci aylar oldu.
WMO, karbondioksitin yanı sıra zararlı bir seragazı olan azot oksitin (N2O) Çin’in sanayi kentlerinde ve Kuzey İtalya’da salgın nedeniyle azaldığının ve hava kalitesinin arttığının altını çizdi.
50. Dünya Günü’nü kutlarken, WMO, karbondioksit seviyelerinin 50 yıl öncesine göre %26 arttığını ve küresel sıcaklığın ortalamadan 0.86 derece daha yüksek olduğunu söyledi.
Taalas, iklim değişikliğinin koronavirüs ile karşılaştırıldığında “farklı boyutta bir sorun” olduğunu söyledi ancak hükümetlere pandemiyle mücadele ettiği gibi iklim kriziyle mücadele etme çağrısında bulundu. Taalas, “Optimistik olmak gerekirse bu örnekten ders almalı ve iklim kriziyle de böyle mücadele etmeliyiz” diye ekledi.
WMO ayrıca hükümetlere iyileşme paketlerini yeşil ekonomiye geçişe uygun şekilde hazırlamaları çağrısında da bulunmuştu.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…