Politika

“Sadece Taahhütlerde Bulunmayın, Eyleme Geçin”

Gelişmekte olan ülkeler, G20’nin daha katı emisyon azaltım hedefleri belirlemesi ve savunmasız ülkeler için mali yardım hedeflerini hızlandırması talebinde bulunuyor.

Gelişmekte olan ülkeler, bu ayki BM COP26 iklim zirvesini başarılı kılmak için G20 gelişmiş ekonomiler grubunu seragazı emisyonları ve mali yardım konusunda daha sert hedeflerle acilen öne çıkmaya çağırıyor.

Grenada’nın iklim ve çevre bakanı Simon Stiell “Tüm gözler artık G20’de. Adım atmaları gerekiyor. Emisyonların azaltılması konusunda taahhüt edilenler ile ihtiyaç duyulanlar arasında büyük bir boşluk var ve asıl soru bu boşluğu nasıl ele alacağımız. G20, küresel emisyonların %80’inden sorumlu. Bu boşluğu gerçekten ele almak istiyorlarsa, kendi aralarında yapabilirler. Gerçekten bu kadar basit. Bunu yönetecek bilgiye, kaynaklara ve sorumluluğa sahipler” dedi.

Marshall Adaları Cumhuriyeti iklim elçisi Tina Stege ise “G20’ye odaklı çalışıyoruz. Bu 10 yılda bir fark yaratacak araçlara sahipler. Hepimizin oynayacak bir rolü var, ancak asıl anahtarın gerçekten G20’de olduğuna şüphe yok” dedi.

G20, en büyük emisyon kaynağı ve henüz emisyon kesintileri konusunda ulusal bir plan öne sürmeyen Çin de dahil olmak üzere dünyanın en karbon ağırlıklı ekonomileri olan Avustralya, Rusya ve iklim eylemi çağrılarına çok az kulak veren Suudi Arabistan gibi büyük fosil yakıt üreticilerini içeriyor.

Diğer G20 üyeleri arasında İngiltere, ABD, birkaç AB üyesi ülke, Japonya, Hindistan, Kore ve Türkiye gibi büyük yükselen ekonomiler yer alıyor.

G20 bu ayın sonlarında, 31 Ekim’de Glasgow’da yapılacak COP26’nın başlamasından hemen önce İtalya’da bir araya gelecek.

Stiell, 2050 veya 2060 itibarıyla net sıfır emisyona ulaşmak için birçok G20 ülkesinin uyguladığı veya üzerinde kafa yorduğu uzun vadeli hedeflerin yeterli olmadığını, çünkü önümüzdeki 10 yılda emisyon kesintilerinin de çok önemli olduğunu söyledi. “2050 itibarıyla net sıfır hedefi harika ama o zamana kadar iş işten geçmiş olacak; alçak adalar sular altında kalacak, kasırgalar bizi uçuracak” dedi.

Stiell ayrıca, birçok G20 ülkesinin gelecek 10 yılı kapsayan mevcut emisyon azaltım hedeflerinin yetersiz olduğunu söyledi. Çin, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen güncellenmiş ulusal emisyon planını henüz sunmadı; Avustralya, Brezilya ve Japonya’nın yetersiz olduğu düşünülen planları var ve Rusya ve Suudi Arabistan gibi büyük petrol üreticileri hâlâ fosil yakıt üretimlerini genişletiyor.

AB, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda dahil dünyanın en zengin hükümetlerinden bazılarının yanı sıra Marshall Adaları ve Grenada, BM müzakerelerinde en yoksul ve en savunmasız gelişmekte olan ülkelerin birçoğunu içeren bir grup olan Yüksek Hedef Koalisyonu’nun (HAC) üyeleri.

Mevcut taahhütlerin yetersizliğine rağmen Stiell, Observer’a COP26 görüşmeleri öncesinde “temkinli bir iyimserlik” duyduğunu söyledi. İngiltere, ev sahibi ve başkan olarak, COP26’nın ana hedefini “1.5 derece hedefini canlı tutmak” olarak belirledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024