;
Ekonomi

Rüzgar Sektörü Bu Yıl 1000 MW’lık Kapasiteyi Devreye Almayı Hedefliyor

yenilenebilir enerji

TÜREB Başkanı Erden, 2023’te gerçekleşen yıllık RES kapasitesinin son 10 yılın en düşüğü olarak kayıtlara geçtiğini belirtirken, “Umuyorum bu yıl 1000 MW’ı buluruz. 2035’te ise bunun 30 bin MW olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla verilen lisansların büyük çoğunluğunun hayata geçmesini bekliyoruz.”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından Ankara’da düzenlenen 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde AA’dan Fuat Kabakçı’ya yaptığı değerlendirmede, Türkiye’deki kurulu gücün 12 bin MW seviyesine ulaştığına işaret ederek, ülkenin toplam kurulu gücünün yüzde 11’inin rüzgardan sağlandığını söyledi.

Erden, 2023’te gerçekleşen yıllık RES kapasitesinin son 10 yılın en düşüğü olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, “En az 500 MW seviyesinde bir kurulum oldu. Ama bu yıl, durum ilk çeyrek itibarıyla değişti. Kurulumun tekrar 800, 900 MW seviyesine çıktığını görüyoruz. Umuyorum 1000 MW’ı buluruz. İnşallah 2035’te bunun 30 bin MW olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla verilen lisansların büyük çoğunluğunun hayata geçmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektöre bu ve gelecek yıl yabancı yatırımcı girişini beklediklerini kaydeden Erden, “Bugün yabancı yatırımcı ilgisine bakarsanız Orta Doğu, sonra Uzak Doğu, sonra da Avrupalıların tekrar ilgi göstermeye başladığını görüyoruz. Muhtemelen gelecek yıl itibarıyla daha çok yabancı sermaye girişini de finansman sonrası burada göreceğiz.” diye konuştu.

Rüzgârda mevcut kurulu gücün devreye alınma sürecinde ciddi bir sanayileşmeyi beraberinde getirdiğini vurgulayan Erden, “Bu yatırımların devam etmesi lazım. Bu sanayileşmesinin de sekteye uğramadan, korunarak rekabetçi bir şekilde devam etmesi lazım. Burada dengeli bir politika ihtiyacı var.” dedi. Erden, rüzgâr sektöründe yerliliğin desteklenmesi, oluşan sanayinin korunması ve bunun uluslararası rekabette de devamının sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların bulunduğunu söyledi.