Küresel Rüzgar Örgütü (GWO) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2027 yılına kadar beklenen küresel rüzgar filosunu inşa etmek, kurmak, işletmek ve bakımını yapmak için gereken rüzgar teknisyenlerinin sayısını tahmin eden en son ortak raporlarını yayımladı. Bu rapor, yerel ve ulusal hükümetlerin iş, eğitim ve yeniden beceri kazandırma fırsatlarını teşvik etmek ve enerji geçişi için vasıflı bir işgücü oluşturmak üzere yenilenebilir enerji genişlemesinden yararlanma fırsatlarını vurguluyor.
Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023-2027, 2027 yılına kadar inşaat, kurulum, işletme ve bakım için 574.000’den fazla teknisyene ihtiyaç duyulacağını, ancak bu büyümeye ayak uydurmak için bunların neredeyse %43’ünün sektöre yeni katılacağını ortaya koyarken, açık deniz petrol ve gaz gibi diğer sektörlerden transfer olacağını da vurguluyor.
Yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 2022’de 78 GW’tan 2027’de 155 GW’a çıkarak ikiye katlanması ve dünya çapındaki toplam rüzgar kapasitesinin sadece beş yıl içinde 1.500 GW’ın üzerine çıkması bekleniyor. Teknoloji inovasyonu ve hızla büyüyen açık deniz rüzgar piyasası tarafından yönlendirilen rapor, beş yıllık tahmin dönemi boyunca inşaat, kurulum, işletme ve bakım için gerekli rüzgâr teknisyenlerinin sayısında %17’lik bir artış öngörüyor.
Bu büyüme, rüzgar enerjisinin genişlemesini desteklemek için fazladan 84 bin 600 teknisyene ihtiyaç duyacak. Bununla birlikte, tipik bir %6 yıpranma oranıyla, rüzgar endüstrisinin 2023 ile 2027 yılları arasında doğal olarak rüzgar endüstrisinden çıkması beklenen teknisyenlerin yerini doldurmak için ek 159.200 kişiyi işe alması gerekecek.
Önümüzdeki beş yıl içinde ilave 243.800 yeni teknisyenin işe alınması ihtiyacı, tam zamanlı eğitimden ve konvansiyonel sektör de dahil olmak üzere diğer sektörlerden geçiş yapacak yeni yetenekler için bir dizi fırsat olduğunu gösteriyor. Bu da rüzgar sektörünün fosil yakıtlardan adil ve eşitlikçi bir enerji geçişini desteklemedeki rolünü vurguluyor. Sonuç olarak, Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023-2027, beklenen tedarik zinciri boşluklarını karşılamak için güvenlik ve teknik eğitim kapasitesinde daha hızlı bir büyümeye acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
GWO CEO’su Jakob Lau Holst,”İşgücünün geliştirilmesi politika yapıcılar, sektör dernekleri ve işverenler için en önemli konuların başında geliyor. GWO/GWEC Küresel Rüzgâr İşgücü Görünümü, sadece dünya rüzgar filosunun tahmini kurulumu ve bakımı için kaç kişiye ihtiyaç duyulacağını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bunların ne kadarının sektöre yeni gelenler olacağını da vurguluyor. Bu durum, işverenlerin ihtiyaçlarını karşılayan ve insanların diğer sektörlerden ve eğitim sistemlerinden getirdikleri mevcut yetenekleri tamamlayan giriş seviyesi becerilere yeniden odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor” dedi.
Genel Görünüm, özellikle 10 ülkedeki kara ve açık deniz rüzgar büyümesini ve işgücü ihtiyaçlarını vurguluyor: Avustralya, Brezilya, Çin, Kolombiya, Mısır, Hindistan, Japonya, Kenya, Güney Kore ve ABD. Bu ülkelerin yüksek rüzgar enerjisi hedefleri, güçlü bir sağlık ve güvenlik kültürü ve eğitimli bir işgücü ile desteklenmeli. Rüzgar enerjisinin iklim ve enerji hedeflerini desteklemeye devam edebilmesi ve dünya çapında modern ve sürdürülebilir ekonomilere katkıda bulunabilmesi için buna ihtiyaç duyulacak.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…