Politika

Rusya’nın Fosil Yakıtlarına Harcanan Para Yenilenebilir Enerjiye Harcansaydı Ne Olurdu?

Sadece AB üyesi ülkeler, savaştan bugüne kadar geçen 100 günden fazla zamanda Rusya’nın fosil yakıtları için 60 milyar euro ödedi.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan bugüne kadar geçen 100 günden fazla zamanda, Rusya’dan kömür, petrol ve gaz ithalatı için 60 milyar euro ödedi. Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) hazırladığı sayaç, fosil yakıtlara harcanan bu parayla ne gibi yenilenebilir enerji çözümleri ve enerji tasarrufu programları yapılabileceğini ortaya koyuyor.

Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanya Yöneticisi Kathrin Gutmann hazırladıkları sayacın çıktılarını paylaşırken şu şekilde konuştu: “Barışı güvence altına almak, enerji bağımsızlığını sağlamak ve artan iklim ve yaşam maliyetleri ile mücadele etmek istiyorsak, devletler ve enerji endüstrisi, fosil yakıtlara ödeme yapmaktan vazgeçip yenilenebilir enerjiye yatırım yapmalı, enerji tasarrufu ve elektrifikasyon önlemleri almalı. Hesaplamamıza göre, Ukrayna işgali başladığından beri AB üyesi ülkeler, Rusya’nın fosil yakıtlarına harcanan parayla yaklaşık 735 bin çatı tipi güneş paneline, 7 bin 300 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneline, bin 900 kara tipi rüzgar türbinine, 300 açık deniz rüzgar türbinine, 270 bin evin izolasyonuna ve bir milyona yakın ısı pompasına yatırım yapabilirdi.”

Sayaç, AB üye ülkelerin Rusya’nın fosil yakıtlarına yaptığı harcamalara ilişkin bir tahmin oluşturmak için Marinetraffic.com ve Datalastic’ten alınan gerçek zamanlı nakliye verilerini, ENTSO-G’den gelen fosil gaz akışlarına ilişkin canlı verileri ve son Eurostat verilerini kullanıyor.

Stand With Ukraine kampanya lideri Svitlana Romanko ise, AB üyesi ülkelerin, Rusya’nın fosil yakıtlarını satın alarak Ukrayna’daki vahşi savaşı ve dünyanın başka yerlerindeki şiddetli çatışmaları beslediğini belirtirken, “Söz konusu ülkeler, Rusya’dan petrol, gaz ve kömür alımına son vererek bu maskaralığa son vermeliler. Bunun için sadece Ukraynalılar değil kendi vatandaşları da uzun vadede enerji güvenliği ve düşük faturalar için onlara teşekkür edecek.”

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025