Küresel seragazı emisyon oranlarının neredeyse %5’inden sorumlu tutulan Rusya, Paris Anlaşması’nı resmen onaylamayan 12 ülkeden biri olmaya devam ediyor. Paris Anlaşması’na resmi katılıma ilişkin raporun Şubat ayının sonunda tamamlanması beklenirken, önemli bir sanayi lobisi muhalif duruşunu tersine çevirdi.
HABER: Gülce Demirer
Dünyanın en fazla kirlilik üreten ülkelerinden biri olan Rusya, Paris Anlaşması’nı onaylama yolunda adımlar atarken ülkenin önemli bir sanayi lobisi muhalif duruşunu değiştirdi.
Geçtiğimiz yıl Rusya’nın iklim başdanışmanı Ruslan Edelgeriev, Paris Anlaşması’nın onaylanmasının avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyan bir rapor sunmuştu. Geçtiğimiz Ocak ayında iş dünyası gazetesi Kommersant, Edelgeriev’in hükümet uzmanlarının da bulunduğu bir çalışma grubundan, raporun Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teslim edilmek üzere Şubat ayı sonunda hazır edilmesini istediğini yazdı.
Sonrasında hükümet, onaylama yasasını Rusya Federal Meclisi’nin iki kamarası olan alt meclis Duma’ya ve üst meclis Federasyon Konseyi’ne sunabilecek bir konumda olacak. Öte yandan, daha önce Rusya’nın anlaşmanın onaylanmasında yavaş hareket etmesi yönünde çağrıda bulunan iş dünyasının önemli bir grubu da fikrini değiştirdi.
Çevre Bakanlığı’na 17 Ocak’ta yazdığı bir mektupta Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin, Rus üreticilerin Paris Anlaşması’nı desteklediklerini ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik faaliyetlerde ulusal yükümlülüklerin ve devlet düzenlemelerinin yetersiz olmasının, Rus şirketleri üzerinde ekonomik kısıtlama uygulanması için bir bahane oluşturabileceğini yazdı. Shokhin, aynı zamanda rekabetçiliğin ortadan kalkacağı ve gereksiz maliyetlerin oluşabileceği konusundaki endişelerini de dile getirdi.
Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl, ticaret müzakerelerinde Paris Anlaşması’nı destekleyen ülkeleri tercih edeceğini belirtmişti. Buna göre, 2017 yılında imzalanan Japonya ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşma, Paris Anlaşması’nın onaylanması ve uygulanmasından bahseden bir bölüm içeriyordu.
Rusya Sanayi ve Girişimciler Birliği ve AB sözcüsü, konuyla ilgili bir yorumda bulunmadı.
Rusya’nın da içinde bulunduğu 200’e yakın ülke küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutacaklarına dair taahhüdü içeren Paris Anlaşması’nı imzalamıştı. Resmi onay, ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte, genellikle meclis kararını gerektiriyor. Küresel seragazı emisyon oranlarının neredeyse %5’inden sorumlu tutulan Rusya, anlaşmayı resmen onaylamayan 12 ülkeden en büyüğü olmaya devam ediyor.
WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Rusya’nın iklim değişikliği yetkilisi Alexey Kokorin, Rusya’nın yeni iklim temsilcisi Edelgeriev’in hükümetin bu süreci görebilmesini sağlayan bir itici güç oluşturduğunu belirtiyor. Kokorin, “Edelgeriev’in anlaşmanın onaylanmasını tamamen desteklemesi oldukça olumlu. Anlaşmanın onaylanmasını kişisel olarak destekliyor ve anlamlı bir iş yaptığını göstermek istiyor” dedi. Ancak Kokorin onaylamanın henüz yasamadan geçmediği konusunda da uyarıyor.
Kokorin, milletvekillerinin kendilerini vatansever olarak göstermek için buna direneceğini de söylüyor: “Putin’in Birleşik Rusya Partisi kendisini kanıtlamak için süreci kesinlikle geciktirecektir.” Hükümetin içinden de direnç de olabilir. Kommersant, Bilim Bakanlığı’ndan bir temsilcinin çalışmalar sırasında, iklim değişikliğine dair bilimsel kanıtların eksik olduğu gerekçesiyle anlaşmanın onaylanmasına karşı çıkan tek resmi görevli olduğunu belirtiyor.
Rusya, küresel ısınmada sanayi öncesi döneme göre 1,5 derecelik artışın etkilerini ortaya koyan bilimsel raporun, BM’nin son iklim zirvesinde dikkate alınmasını engelleyen petrol ve gaz üreten ülkeler grubunun bir parçasıydı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…