Dünyanın karbon emisyonlarından sorumlu en büyük dördüncü ülkesi Rusya, Paris Anlaşması’nı kabul etti. Ancak hedeflerin kritik düzeyde yetersiz olduğu ifade ediliyor.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü, ülkenin iklim katkılarını listelemeye başlamadan önce New York’taki Birleşmiş Milletler İklim Eylemleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Rusya Federasyonu, Paris Anlaşması’nı kabul etti ve bu uluslararası aracın tam katılımcısı oldu” dedi.
“Rusya, 1990 yılına kıyasla seragazı emisyonlarını azaltmada lider bir rol oynuyor” diyen sözcü sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemdeki toplam emisyonlarımız neredeyse yarı yarıya azaldı.”
Bu temel, Sovyetler Birliği’nin ve onun devasa endüstrilerinin çöküşünü işaret ediyor ve ülkenin geçmiş başarısını desteklemesi için nispeten kolay bir temel oluşturuyor.
Sözcü aynı zamanda Rusya’nın karbondioksit emisyonlarıyla mücadeleye çok önemli bir katkı daha sunduğunu bunun gezegenin akciğerleri olarak nitelediği Rusya’nın boreal ormanları olduğunu söyledi.
Sputnik’in haberine göre ise Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise Paris İklim Anlaşması’nın kabulüne ilişkin hükümetin sunduğu önergeyi imzaladı. Bu, anlaşmanın imzalanması yönünde bir adım daha oldu.
Önergede Rusya’nın orman ve diğer ekosistemlerin emilim kapasitesinin korunması ve artırmasının yanı sıra anlaşma mekanizmalarının uygulanması sırasında, bu kapasitenin maksimum düzeyde dikkate alınması öngörülüyor. Önergede ayrıca anlaşma ve mekanizmalarının, ülkelerin istikrarlı sosyo-ekonomik gelişimine yönelik engel oluşturmak için kullanılmasının kabul edilemez olduğu belirtiliyor.
Rusya’nın hedeflerinin ise kritik derecede yetersiz olduğu belirtiliyor.
Greenpeace’ten Vasily Yablokov yaptığı açıklamada “Bu ifadelerin arka planında farklı bir gerçeklik var ve Rusya emisyonlarını azaltmak için gerçek, görünür önlemler almalı. Hesaplamalar yapılıyor, ortaya rakamlar konuluyor ancak düşük karbonlu bir ekonomi geliştirmek için gerçek bir eylem yok.” dedi.
Ancak haberde Rusya’nın henüz Paris İklim Anlaşması’nı imzalamadığı ifade ediliyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…