Rusya, benzeri görülmemiş orman yangınları hakkında hükümetten eyleme geçilmesini talep eden ve 1 milyon kişinin imzaladığı dilekçelerden sonra Sibirya’daki beş bölgede olağanüstü hal ilan etti.
Rusya, ardı ardına yaşanan orman yangınları sonrasında Sibirya’daki beş bölgede olağanüstü hal ilan etti. Rus hükümetinden orman yangınlarına karşı harekete geçmesi talep edilmiş, 1 milyon insan konu hakkında dilekçe imzalamıştı.
Financial Times’a göre, 3 milyon hektarlık orman alanı yanarken, 12 milyon hektar alan çoktan yok oldu. Orman yangınlarından çıkan duman, Rusya’nın üçüncü büyük şehri olan Novosibirsk de dahil olmak üzere bazı şehirlerin üzerini kapladı. Yangınlardan en kötü şekilde etkilenen bölgelerdeki insanlar dumanın güneşi ortadan kaldırdığını ve nefes almayı zorlaştırdığını söylüyorlar.
İtfaiyeciler bu zamana kadar birkaç yangını aynı anda söndürmeye çalıştı, ancak yangınların büyük çoğunluğu yalnızca takip edildi. Bildiriden sonra çabalar artırıldı, ancak Rusya’nın uzak bölgelerde bu kadar geniş çaplı yangınları söndürme kapasitesine sahip olup olmadığı bilinmiyor.
Geçtiğimiz Pazartesi günü, Sibirya Krasnoyarsk bölgesi valisi Alexander Uss, yangını söndürmeyi denemenin bile bir anlamı olmadığını söylemişti. Uss, “Bu normal, doğal bir olgu. Bununla mücadele etmenin bir anlamı yok” diye konuşmuştu.
Sıcak ve kuru koşullar nedeniyle Haziran ayından bu yana kuzey enlemleri boyunca düzinelerce büyük orman yangını yaşandı. Alaska, Kanada ve Sibirya’nın birçok bölgesinde, ormanlar yanıyor. Özellikle Kuzey Kutup dairesinin üzerinde birçok şiddetli orman yangını yaşandı.
Bazı yerlerde sadece ağaçların değil, kurumuş turbanın da yandığı görülüyor. Bu, yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca biriken karbonun atmosfere salınması anlamına geliyor.
Sibirya’daki yangınlar nedeniyle Temmuz ayında 300 megaton karbondioksit salındığı tahmin ediliyor. Bahsi geçen miktar, her yıl insan faaliyetlerinin neden olduğu 40 bin megaton karbondioksit miktarına kıyasla nispeten küçük olmasına rağmen, bu durumun iklim değişikliğini körüklemesi bekleniyor.
Bir bütün olarak gezegen, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Haziran’ı tecrübe etti. Son dönemde rekor kıran Avrupa ısı dalgasından gelen sıcak hava şimdi Kuzey Kutbu’na ulaştı ve bölgeyi daha da ısıttı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…