Bu hafta yayımlanacak yeni analize göre, AB ülkelerinin geçen yıl Avrupa Komisyonu’na sunduğu uzun vadeli renovasyon stratejileri, bloğun 2050 itibariyle iklim nötr olma hedefiyle uyumlu değil.
Düşünce kuruluşu Avrupa Binalar Performans Enstitüsü’nün (BPIE) EURACTIV ile paylaştığı analizine göre, AB ülkeleri Avrupa’da iklim nötrlüğe ulaşmada inşaat sektörünün rolünü küçümsemeye devam ediyor.
BPIE, AB nüfusunun %50’sinden fazlasını kapsayan, analiz edilen sekiz stratejiden hiçbirinin AB’nin 2050 net sıfır hedefiyle uyumlu olmadığını buldu.
10 Mart Çarşamba günü yayımlanacak rapor, binaların enerji performansı direktifinin bu yılın sonunda tam bir revizyona tabi tutulmasının gerekliliğini vurguluyor.
Ekim ayında, Avrupa Komisyonu bir yenileme dalgası başlattı ve AB’nin şu anda sadece %1 olan enerji ile ilgili bina yenileme oranını iki katına çıkarmayı ve 2030 itibariyle 35 milyon binayı iyileştirmeyi hedefleyeceğini açıkladı.
AB üye devletleri şu anda COVID krizinden sonra ekonomilerini yeniden büyütmek için ulusal kurtarma planlarını bir araya getiriyor ve Komisyon, bina yenilemesini yerel işleri teşvik etmek, enerji yoksulluğuyla mücadele etmek ve karbon emisyonlarını azaltmak için bir kazan-kazan çözümü olarak öne sürdü.
AB’nin 750 milyar euroluk kurtarma fonunun %37’si iklim eylemi için ayrıldı ve bina yenileme fondan önemli bir pay alacak.
Enerji yoksulluğu, insanların elektrik faturalarını ödeyemedikleri veya ödeme ile diğer temel unsurlar arasında seçim yapmak zorunda oldukları zaman olarak tanımlanıyor.
Jacques Delors Enstitüsü’nden geçen ay yayımlanan bir raporda, Macaristan, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti nüfusunun toplamına eşdeğer 30 milyon Avrupalının 2019’da evlerini yeterince ısıtamadığı ortaya çıktı.
Soğuk evlerin insanların sağlığı üzerinde belgelenmiş bir etkisi bulunuyor ve nemli duvarlara veya kötü ısıtma koşullarına bağlı kötü iç mekan hava kalitesi nedeniyle çocukların eğitimi gibi diğer alanları da etkileyebiliyor.
COVID krizi hükümetleri ulusal karantinalar uygulamaya ve insanları evde daha fazla zaman geçirmeye zorladığından, tüm bu faktörler 2020’de daha da kötüleşti.
İrlandalı Yeşil Parlamento Üyesi Ciarán Cuffe’ye göre, AB kurtarma fonlarının insanları enerji yoksulluğundan kurtarmak için toplu konutların yenilenmesine odaklanması gerekiyor.
Yenilemenin Önündeki engeller
Şu anda, Avrupa binaları AB’deki enerji tüketiminin yaklaşık %40’ından ve karbondioksit emisyonlarının %36’sından sorumlu.
Bunun üstesinden gelmek için, Avrupa çapında derin yenileme oranında önemli bir artış olması gerekiyor. BPIE, yıllık derin yenileme maliyetinin 243 milyar euroya ulaştığını ve konutlar için 179 milyar euro gerektiğini hesapladı.
Yenileme ihtiyacı Avrupa genelinde farklılıklar gösteriyor. Orta Avrupa’da 20. Yy ortalarında ısı kontrolü olmaksızın inşa edilmiş çok sayıda bina varken, Akdeniz ülkelerinin artan sıcak hava dalgalarına uyum sağlaması gerekiyor.
Ancak AB ülkeleri yenileme hedeflerini halihazırda kaçırıyor. Uzun vadeli yenileme planları Mart 2020’de sona ermişti, ancak AB ülkelerinin yalnızca yarısı bunları zamanında sağlayabildi.
AB Hukukunun Revizyonları
Yenileme dalgası stratejisinde Komisyon, enerji ile ilgili bina tadilatını mevcut %1 seviyesinden 2030 yılına itibariyle ikiye katlamak istediğini söyledi. Ancak BPIE, 2030’larda ve 2040’larda bir yığılma yaşanmasından kaçınmak adına bunun yıllık olarak en az %3’e ulaşması gerektiğini söyledi.
2021, enerji verimliliği direktifinin revizyonu ve binaların enerji performansı direktifi dahil olmak üzere bir dizi AB yasasının revizyonuna tanık olacak. Geçen yıl, Avrupa Parlamentosu, bağlayıcı ulusal hedefler de dahil olmak üzere, her iki AB yasasının da AB’nin artan iklim hedefleri doğrultusunda revize edilmesi çağrısında bulundu.
Cuffe, “Her üye ülkede minimum enerji performansı standartlarını görmek istiyorum. Yıllar geçtikçe standartları artıracak bir madde ve beş yıllık planlar görmeyi istiyorum” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…