Politika

REN21: Yenilenebilir Enerjiye Küresel Geçiş 2023’te Yavaşladı

REN21, büyük enerji tüketen sektörlerde yenilenebilir enerjiye küresel geçişin 2023’te yavaşladığını duyururken nedenlerini ise düzenleyici boşluklar, siyasi baskılar ve net hedefler belirlenememesi olarak sıraladı.

Paris merkezli REN21 grubu tarafından yapılan yıllık bir değerlendirme, COVID-19 salgını ve Ukrayna savaşının, enerji güvenliğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda yenilenebilir enerjiye geçiş isteğine yardımcı olduğunu, ancak hükümetlerin bu ivmeyi geliştirmekte başarısız olduğunu belirtti.

REN21’e göre, geçen yılın sonu itibarıyla aralarında ABD, Hindistan ve Çin’in de bulunduğu yalnızca 13 ülke binaları, sanayiyi, ulaşımı ve tarımı kapsayan yenilenebilir enerji politikalarını uygulamaya koymuştu. Bu sektörlerin tükettiği enerjinin yalnızca %12,7’si temiz enerji  kaynaklarından geliyordu.

Hatta birçok ülke hedeflerinden geri adım attı: Temiz enerjiye geçişi teşvik etmek için hükümetleri, araştırma kurumlarını ve STK’ları bir araya getiren REN21, son kullanıcılar için yenilenebilir enerji hedefleri olan 69 ülkeden yalnızca 17’sinin bu hedefleri 2024’ün ötesine uzattığını söyledi.

REN21’in İcra Direktörü Rana Adib, “Hükümetler temelde hedeflerinden geri adım attı ve enerji tüketen sektörler artık ekonomik teşviklere sahip değil” dedi.

Rapor, ülkelerin reformlarda yavaş davrandığı ve başta sanayi ve tarım olmak üzere fosil yakıtlara verilen trilyonlarca dolarlık sübvansiyonun enerji geçişini geciktirmeye devam ettiği konusunda uyardı.

Adib, 2023’te düşen fosil yakıt fiyatlarının da politika oluşturmayı şekillendirdiğini ve özellikle birçok ülke seçimlere doğru giderken daha temiz enerjiye geçişin maliyetlerine ilişkin tartışmaların yoğunlaştığını söyledi.

Çimento ve çelik gibi emisyon azaltımının zor olduğu sektörler, yenilenebilir enerjinin yüksek fırınları ateşlemek için gereken ısıyı üretemeyeceğini iddia ederken, bu nedenle ağır sanayinin karbondan arındırılması büyük bir zorluk olmaya devam ediyor.

Ancak Adib’e göre bu yaklaşım, bahsi geçen sektörlerin karbonsuzlaştırılmasının neredeyse imkansız olduğu mesajını gönderiyor ki bu doğru değil.

Adib, sanayideki enerji geçişinin ulaşımdan daha zorlu olabileceğini ancak çelik üretiminde elektrik ark ocaklarının kullanılması da dahil olmak üzere çözümlerin mevcut olduğunu söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025