Politika

Putin Hükümetten Paris Anlaşması Hedeflerine Ulaşılmasını Talep Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik kalkınmanın da sağlanması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin Paris Anlaşması uyarınca iklim değişikliğiyle mücadele etmesine yönelik çalışma talebini içeren bir kararname imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iklim değişikliğiyle mücadele için 2015 Paris Anlaşması’nı karşılamaya yönelik hükümetine çalışma talebi içeren bir kararname imzaladı. Ancak herhangi bir eylemin güçlü bir ekonomik kalkınmayı da içermesi gerektiğini vurguladı.

Dünyanın en büyük dördüncü seragazı yayıcısı olan Rusya, çevre grupları tarafından şirketler için zorunlu emisyon hedeflerinden kaçınması nedeniyle eleştiriliyordu.

Rusya’da resmi tatil olan Çarşamba günü yayımladığı kararnamede Putin, hükümete seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre %70’e varan oranda azaltım yönünde çalışma emri verdi.

Putin, bunun aynı zamanda ormanların ve diğer ekosistemlerin bu tür gazları absorbe etme kabiliyetinden yararlanmak anlamına geleceğini söyledi.

Putin’in emri büyük bir şerh ile geldi. Emisyonları azaltmaya yönelik herhangi bir eylemin, istikrarlı ve dengeli sosyo-ekonomik kalkınmayı sağlama ihtiyacını dikkate alması gerektiğini söyledi ve hükümetten 2050 itibarıyla daha düşük emisyonları hesaba katan bir sosyo-ekonomik strateji hazırlamasını ve onaylamasını talep etti.

Böylesi bir stratejinin bir önceki taslağı, emisyonların düşmeden önce artmasına izin verdiği için yeşil gruplardan eleştiriler almıştı.

İklim değişikliği, ekonomisi büyük ölçüde petrol ve gaz üretiminin yanı sıra madenciliğe dayanan Rusya için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu altyapının bir kısmı, artan sıcaklıklara karşı savunmasız olan donmuş toprak üzerine inşa edildi.

İnsan faaliyetlerinin ısınan iklim döngülerinin tek nedeni olup olmadığını sorgulayan Putin, kendisini çevre savunucusu olarak görüyor.

Putin geçmişte Paris Anlaşması’na övgüde bulunurken anlaşmanın; ülkelerin sanayiyi modernize etmesini gerektireceğini, milyarlarca dolara mâl olacağını ve iş kayıplarına yol açabileceğini belirtmiş, bu nedenle buna uygun bir şekilde planlama yapılması gerektiğini söylemişti.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024