Bilim

Prof. Dr. Türkeş Uyardı: Yeni bir Sıcak Hava Dalgası ile Karşı Karşıyayız

Prof. Dr. Murat Türkeş, 13-17 Ağustos dönemi için sıcak hava dalgası öngörüsü ve uyarısı paylaştı. Prof. Dr. Türkeş, tropikal kökenli sıcak hava kütlesinin bugün itibarıyla şiddetini giderek artırarak etkili olacağını söyledi.

Türkiye, bu yaz dördüncü kez şiddetli bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya. İklim krizi ile sıklığı ve şiddeti artan sıcak hava dalgaları ulaşım, altyapı, tarım, orman yangınları ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturan bir aşırı hava olayı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise, yeni yaptığı açıklamada 13-17 Ağustos tarihleri arası için sıcak hava dalgası öngörüsü ve uyarısı paylaştı. Bu yaz buna benzer 4. öngörüsünü paylaştığını belirten Prof. Dr. Türkeş, “Son olarak Türkiye’nin güney, iç ve doğu bölgelerinde etkili olan ardışık yüksek hava sıcaklıklarının, -genel olarak Türkiye’nin kuzeybatısında etkili olan serin, rüzgarlı ve bazı yerlerde yağışlı hava sisteminin etkisini yitirmesi sonucunda-, yeniden kuvvetlenerek kuzeydoğu Afrika, Arabistan-Orta Doğu- Basra Körfezi-İran bölgelerinden Türkiye ve Doğu Rusya Ovalarına doğru sokulan tropikal kökenli sıcak hava kütlesinin (atmosferik sıcak dil ve sıcak adveksiyon yoluyla) etkisiyle bugünden (13.08.2023 Pazar) başlayarak şiddetini giderek artırarak yaklaşık 1 hafta daha etkili olmasını bekliyorum” dedi.

Yeni yüksek sıcaklıkların ve sıcak hava dalgasının 13 Ağustos 2023 Pazar’dan başlayarak etkili olacağını, genel olarak Türkiye’nin İç Batı Anadolu (İç Egeyi de içerir) bölümü, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Doğu Anadolu’nun güneyinde yer alan illerin çoğunda hava sıcaklıklarının normallerine kıyasla yaklaşık 5-8 derece daha yüksek olabileceğini aktaran bilim insanı şöyle devam etti:

“Türkiye’yi etkileyeceğini öngördüğüm tropikal kökenli çok sıcak hava sistemi nedeniyle, önümüzdeki günlerde gündüz en yüksek hava sıcaklıkları alansal olarak Güneybatı Anadolu, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güneyindeki pek çok kentte 38-39 derece ile 43-45 derece aralığında olabilecek.

Gündüz en yüksek hava sıcaklıkları, olasılıkla en yüksek hava sıcaklıklarının kaydedilmesini beklediğim 14 Ağustos 2023 Salı günü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölümü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman illerinde 43-46 derece arasında olabilecek.”

Prof. Dr. Türkeş, yüksek hava sıcaklıklarının beklendiği yerlerde, gündüz 11.00-17.00 saatleri arasında zorunlu olunmadıkça dışarıya çıkılmamasını ve yüksek hava sıcaklıklarına ve şiddetli güneş ışınımına maruz kalınmamasını tavsiye ederken, “Gün boyunca yeterli su ve ayran gibi sıvı içecekler tüketilmeli, sağlık açısından güneş çarpması ve ısı krampları ve aşırı sıvı kaybı vb. gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır” dedi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024