Türkiye, bu yaz dördüncü kez şiddetli bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya. İklim krizi ile sıklığı ve şiddeti artan sıcak hava dalgaları ulaşım, altyapı, tarım, orman yangınları ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturan bir aşırı hava olayı.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise, yeni yaptığı açıklamada 13-17 Ağustos tarihleri arası için sıcak hava dalgası öngörüsü ve uyarısı paylaştı. Bu yaz buna benzer 4. öngörüsünü paylaştığını belirten Prof. Dr. Türkeş, “Son olarak Türkiye’nin güney, iç ve doğu bölgelerinde etkili olan ardışık yüksek hava sıcaklıklarının, -genel olarak Türkiye’nin kuzeybatısında etkili olan serin, rüzgarlı ve bazı yerlerde yağışlı hava sisteminin etkisini yitirmesi sonucunda-, yeniden kuvvetlenerek kuzeydoğu Afrika, Arabistan-Orta Doğu- Basra Körfezi-İran bölgelerinden Türkiye ve Doğu Rusya Ovalarına doğru sokulan tropikal kökenli sıcak hava kütlesinin (atmosferik sıcak dil ve sıcak adveksiyon yoluyla) etkisiyle bugünden (13.08.2023 Pazar) başlayarak şiddetini giderek artırarak yaklaşık 1 hafta daha etkili olmasını bekliyorum” dedi.
Yeni yüksek sıcaklıkların ve sıcak hava dalgasının 13 Ağustos 2023 Pazar’dan başlayarak etkili olacağını, genel olarak Türkiye’nin İç Batı Anadolu (İç Egeyi de içerir) bölümü, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Doğu Anadolu’nun güneyinde yer alan illerin çoğunda hava sıcaklıklarının normallerine kıyasla yaklaşık 5-8 derece daha yüksek olabileceğini aktaran bilim insanı şöyle devam etti:
“Türkiye’yi etkileyeceğini öngördüğüm tropikal kökenli çok sıcak hava sistemi nedeniyle, önümüzdeki günlerde gündüz en yüksek hava sıcaklıkları alansal olarak Güneybatı Anadolu, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güneyindeki pek çok kentte 38-39 derece ile 43-45 derece aralığında olabilecek.
Gündüz en yüksek hava sıcaklıkları, olasılıkla en yüksek hava sıcaklıklarının kaydedilmesini beklediğim 14 Ağustos 2023 Salı günü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölümü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman illerinde 43-46 derece arasında olabilecek.”
Prof. Dr. Türkeş, yüksek hava sıcaklıklarının beklendiği yerlerde, gündüz 11.00-17.00 saatleri arasında zorunlu olunmadıkça dışarıya çıkılmamasını ve yüksek hava sıcaklıklarına ve şiddetli güneş ışınımına maruz kalınmamasını tavsiye ederken, “Gün boyunca yeterli su ve ayran gibi sıvı içecekler tüketilmeli, sağlık açısından güneş çarpması ve ısı krampları ve aşırı sıvı kaybı vb. gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır” dedi.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…