Bilim

Prof. Dr. Türkeş Uyardı: Şiddetli Bir Sıcak Hava Dalgası Önümüzdeki 10 Gün Etkili Olacak

Prof. Dr. Murat Türkeş, 19-29 Temmuz dönemi için sıcak hava dalgası öngörü ve uyarısı paylaştı. Prof. Dr. Türkeş, bugünden itibaren sıcaklık anomalilerini giderek artıran sıcak hava kütlelerinin yaklaşık 10 gün etkili olacağını söyledi.

Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde etkili olan sıcak hava dalgasının, kuvvetlenerek kuzeybatı Afrika’dan Orta Akdeniz, Balkanlar ve Ege Denizi’ne doğru sokulan sıcak hava kütlesinin etkisiyle kuzeybatı ve batıdan başlayarak, bugün itibarıyla (19.07.2023) şiddetini giderek artırması ve yaklaşık 10 gün etkili olması bekleniyor.

“Yeni sıcak hava dalgasının batıdan başlayarak bu sıcak dalgasının ilk evresi olarak kabul ettiğim 19-21 Temmuz’dan sonraki bir haftalık dönemde daha da şiddetlenerek 28 Temmuza kadar etkili olacağını öngörüyorum” diyen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcak hava dalgasının ikinci evresi olarak gördüğü 22-24 Temmuz günlerinde, hava sıcaklıklarının Sinop – Adana hattının batısında kalan alanda, yani kabaca Türkiye’nin batı yarısında normallerinden genel olarak 4-6 derece, Trakya, Güney Marmara, Kuzey Ege bölümlerinde ise 5-8 derece daha yüksek olabileceğini bildirdi.

İklim bilimcinin hesaplamalarına göre, günlük en yüksek hava sıcaklıkları alansal olarak Batı Anadolu’nun batısında, Akdeniz kıyı kuşağında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen tamamında 38-40 derecenin üstüne çıkarak 38-44 derece aralığını bulabilir.

19-28 Temmuz döneminde yaklaşık 10 günlük dönemde hava sıcaklıklarının yeni sıcak hava dalgasıyla birlikte batıdan başlayarak Türkiye’nin çok büyük bir bölümünde olasılıkla normallerinden 2-8 derece daha yüksek olacağını ilk olarak paylaşan Prof. Dr Türkeş, ayrıca günlük en yüksek hava sıcaklıklarının 24-25 Temmuz günleriyle birlikte birkaç gün daha olasılıkla Batının batısında; özellikle İç Batı Anadolu’da, Akdeniz kıyı kuşağında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, İç Anadolu’nun batı ve güney bölümlerinde ve Doğu Anadolu’nun güneyindeki bazı illerde 40 derecenin üstüne çıkacağını ve genel olarak 38-45 derece aralığında olabileceğini öngörüyor.

Prof. Dr. Türkeş, çeşitli hava tahmin ve iklim analiz merkezlerinin gözlemlerinden ve çok sayıda sayısal öngörü haritalarından yararlanarak kendi sinoptik meteorolojik harita çözümlemelerine ve öngörüsel sinoptik hava durumu tiplerinin bilimsel değerlendirmesine dayanarak bu öngörüleri paylaştığını da ifade etti.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024