Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde etkili olan sıcak hava dalgasının, kuvvetlenerek kuzeybatı Afrika’dan Orta Akdeniz, Balkanlar ve Ege Denizi’ne doğru sokulan sıcak hava kütlesinin etkisiyle kuzeybatı ve batıdan başlayarak, bugün itibarıyla (19.07.2023) şiddetini giderek artırması ve yaklaşık 10 gün etkili olması bekleniyor.
“Yeni sıcak hava dalgasının batıdan başlayarak bu sıcak dalgasının ilk evresi olarak kabul ettiğim 19-21 Temmuz’dan sonraki bir haftalık dönemde daha da şiddetlenerek 28 Temmuza kadar etkili olacağını öngörüyorum” diyen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcak hava dalgasının ikinci evresi olarak gördüğü 22-24 Temmuz günlerinde, hava sıcaklıklarının Sinop – Adana hattının batısında kalan alanda, yani kabaca Türkiye’nin batı yarısında normallerinden genel olarak 4-6 derece, Trakya, Güney Marmara, Kuzey Ege bölümlerinde ise 5-8 derece daha yüksek olabileceğini bildirdi.
İklim bilimcinin hesaplamalarına göre, günlük en yüksek hava sıcaklıkları alansal olarak Batı Anadolu’nun batısında, Akdeniz kıyı kuşağında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen tamamında 38-40 derecenin üstüne çıkarak 38-44 derece aralığını bulabilir.
19-28 Temmuz döneminde yaklaşık 10 günlük dönemde hava sıcaklıklarının yeni sıcak hava dalgasıyla birlikte batıdan başlayarak Türkiye’nin çok büyük bir bölümünde olasılıkla normallerinden 2-8 derece daha yüksek olacağını ilk olarak paylaşan Prof. Dr Türkeş, ayrıca günlük en yüksek hava sıcaklıklarının 24-25 Temmuz günleriyle birlikte birkaç gün daha olasılıkla Batının batısında; özellikle İç Batı Anadolu’da, Akdeniz kıyı kuşağında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, İç Anadolu’nun batı ve güney bölümlerinde ve Doğu Anadolu’nun güneyindeki bazı illerde 40 derecenin üstüne çıkacağını ve genel olarak 38-45 derece aralığında olabileceğini öngörüyor.
Prof. Dr. Türkeş, çeşitli hava tahmin ve iklim analiz merkezlerinin gözlemlerinden ve çok sayıda sayısal öngörü haritalarından yararlanarak kendi sinoptik meteorolojik harita çözümlemelerine ve öngörüsel sinoptik hava durumu tiplerinin bilimsel değerlendirmesine dayanarak bu öngörüleri paylaştığını da ifade etti.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…