Atatürk Üniversitesi’nde üç gün boyunca süren “Üniversite Gençliği Anadolu’nun Zirvesinde İklim Değişikliğini Tartışıyor” adlı çalıştaya katılan Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcak hava dalgalarının etkilerini klimatolojik olarak çoktan yaşamaya başladığımız söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nde üç gün süren “Üniversite Gençliği Anadolu’nun Zirvesinde İklim Değişikliğini Tartışıyor” adlı çalıştay düzenlendi. Çalıştay kapsamında Atatürk Üniversitesi Mavi salonda düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Murat Türkeş, yağışların yıllık ortalamasında büyük değişimlerin olduğunu söyleyerek, “Biz zaten sıcak hava dalgalarının etkilerini klimatolojik olarak çoktan yaşamaya başladık. Bunu 1985’ten beri yaşıyoruz. Yakında en kötü senaryo oluşacak. Ne gibi iklim olayları ile karşılaşacağımızı öngöremiyoruz. Ve bu noktaya gelirsek artık geri dönüşü olmayacak” dedi.
Prof. Dr. Türkeş, fosil yakıtlar ve diğer hava kirletici gazların iklim değişikliğini etkileyen dış etmenlerden olduğunu vurguladı. Türkeş, “En son 2014’te 10 milyar ton karbonun atmosfere salımı gerçekleşmiş. Bunun dörtte birini ABD tek başına gerçekleştiriyor. Artık atmosfer bu birikimi tutamıyor. Her yıl nerdeyse 3 milyon ton karbon atmosferde asılı kalıyor. Karbondioksit birikimi iklim krizinin odak noktası” diye konuştu.