Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’de küresel ısınmaya inananların sayısının nüfusun %85’ini geçtiğini, ülkedeki karbon salımının bu şekilde artmaya devam ederse hamsinin kilosunun 100 Türk Lirası, boğazda deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte başka evlerin de yalı olacağını söyledi. Prof. Dr. Birpınar aynı zamanda Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefi koyması gerektiğini söyledi.
TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’de iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileriyle ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı. Euronews Türkçe’deki habere göre meclisteki sunumda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da yer aldı.
Birpınar yaptığı sunumda, Paris Anlaşması’nı onaylayan birçok ülke gibi Türkiye’nin net sıfır karbon salımı açısından kendisine hedef koyması gerektiğini ifade ederek, ülkece “kullan-at” modelini değiştirip “kullan-geri dönüştür” ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de alınan önlemlerle birlikte plastik poşet kullanımının %80 azaldığını belirten Birpınar, küresel ısınmanınetkilerine dikkati çekti.
Birpınar, sıcaklıkların yüzyılın sonuna kadar 3-4 derece artması durumunda deniz seviyesinin 5 metreye kadaryükselebileceğini ve bu sebeple de dünyadaki birçok ada ülkesinin yok olacağını kaydetti.
Birpınar, “Eğer bu gerçekleşirse belki de işte İstanbul Boğazı’nda başka binaların yalı olacağını görebileceğiz. Türkiye’deiklim değişikliğine inananların oranı %85’lere çıktı. Karadeniz Bölgesi’nde hamsinin fiyatı bu sene 50 TL’ye kadar çıktı. Bunun sebebi deniz suyunun ısınması. Hamsi bu sebeple Rusya ve Ukrayna kıyılarına kaçıyor. Hamsinin kilosu seneye100 TL’ye de çıkabilir. Bu balık türü soğuk sularda sürü yapıyor. Buna uyum gösterici tedbirler alacağız” ifadelerinikullandı.
Son 2,5 yılda Türkiye’de Çevre Yasası’nda iki kez değişiklik yapıldığını ve bazı olumlu adımlar atıldığını belirten Birpınarbu sene 20 bin tona yakın atık toplandığını ve bunun geçen sene 65 bin ton civarında olduğunu söyledi.
Paris Anlaşması’nın iyiye gitmediğini ve 2005’te imzalanan Kyoto Protokolü gibi bir işe de yaramadığını ifade edenBirpınar, “Mesela, ABD’nin dünya emisyonlarına katkısı %24,8, Avrupa Birliği’nin %17,4, Çin’in 13,3, Rusya’nın6,9, İngiltere’nin 4,7, Japonya’nın 3,9 iken Türkiye’nin %1’in bile altında bir emisyonu var, 0,8 gibi bir tarihi sorumluluğu var. Dünyanın kaynaklarını aşırı sömüren bu ülkelerin bunun bedelini çok daha fazla ödemeleri gerekiyor” diye konuştu.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…