Portekiz enerji kuruluşu EDP, Sines kömür santralının kapatıldığını duyurdu, ülkedeki kömür santrallarının kapatılma tarihini 2023’ten 2021’e çekebileceğini belirtti.
Portekiz enerji kuruluşu EDP Sines kömür santralı ile birlikte bir santralını daha kapatmaya, İspanya’daki bir santralı ise dönüştürmeye hazırlanıyor.
Şirket 13 Temmuz Pazartesi günü kararın, “EDP grubun karbonsuzlaşma stratejisinin bir bölümünü” oluşturduğunu ve enerji üretiminin ağırlıklı olarak yenilenebilir kaynaklara dayandığı bir bağlamda ele alındığını söyledi.
EDP, yenilenebilir kaynakların maliyetinin düşmesiyle birlikte AB karbon piyasasında karbondioksitin kirlilik maliyetinin artmasının, “kömür santrallarına olan güvenin giderek düştüğü” anlamına geldiğini de ekledi.
Climate Change News’te yer alana habere göre EDP icra kurulu başkanı Miguel Stilwell d’Andrade, “Geçtiğimiz yıl karbondioksit emisyonlarındaki artış ve doğal gazdaki rekabetçi fiyatlarlar birlikte kömür santrallarının kârlılık ihtimalinde kaçınılmaz bir düşüş gördük” dedi.
Stilwell d’Andrade “İber Yarımadası’ndaki kömür santrallarının kapatılması kararı, Avrupa karbon nötr hedefleri ile uyumlu enerji geçiş sürecinin doğal bir sonucudur” diye ekledi.
Karar, en büyük kirletici fosil yakıt olan kömür enerjisinin hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması için çabalayan iklim kampanyacıları tarafından olumlu karşılandı.
Europe Beyond Coal Campaign direktörü Kathrin Gutmann, “Portekiz kömürden çekilme tarihini 2030’dan 2023’e çekerek zaten süreci hızlandırmıştı. Bu tarihin 2021’e çekilmesi ise temiz enerji ve iklim eylemi taahhüdü olduğunda bir ülkenin enerji sistemini ne kadar hızlı dönüştürebileceğini gösteriyor” dedi.
Avusturya ve İsveç’ten sonra kömür santrallarını erkenden kapayan üçüncü AB ülkesi Portekiz olacak. Belçika ise 2016 yılında, kömürden çekilen ilk AB ülkesi olmuştu.
Gutmann, “Henüz hızlı bir kömür çıkışı planlamamış hükümetler, piyasa ve politika gerçeklerini yansıtan iddialı kömür çıkış planlarını uygulamaya koymak için zaman kaybediyorlar” dedi.
Europe Beyond Coal’a göre yedi AB ülkesinin daha 2025 itibarıyla kömürden çekilmesi bekleniyor: Fransa 2022, Slovakya 2023, Portekiz 2023, İngiltere 2024, İrlanda 2025, İtalya 2025.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…