Portekiz’deki Sines kömür santralı 14 Ocak’ta devre dışı bırakıldı. Ülkede, Kasım ayında kapatılması planlanan, tek bir kömür santralı kaldı.
Portekizli enerji kuruluşu EDP, geçen yıl Temmuz ayında 1.296 MW’lık Sines kömür santralını kapatma kararını açıklamış ve kapatma tarihini 2023’ten 2021’e çekmişti. EDP’nin ilk planları Sines’i 2030’da kapatmaktı.
Şirket, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, kararın “EDP grubunun karbondan arınma stratejisinin bir parçası” olduğunu ve enerji üretiminin giderek yenilenebilir kaynaklara bağlı olduğu bir bağlamda alındığını söyledi.
EDP yaptığı açıklamada, EDP’nin kömürden çıkış aşamasını hızlandırma kararının “Avrupa karbon nötr hedefleri doğrultusunda” “enerji geçiş sürecinin doğal bir sonucu” ve ülkenin yenilenebilir enerjilere vurgu yapan ulusal enerji ve iklim planı olduğunu söyledi.
Kampanyacılar, Sines’in kapanmasıyla Portekiz’de sadece bu yıl Kasım ayında kapatılması planlanan tek kömür santralı Pego’nun kaldığını söyledi.
Bir çevre STK’sı olan Europe Beyond Coal’a göre Portekiz, elektrik üretiminde Belçika (2016), Avusturya ve İsveç’in (2020) ardından kömürü tamamen ortadan kaldıran Avrupa’da dördüncü ülke olacak.
Kampanyacılar, Sines’in o zamana kadar Portekiz’in toplam seragazı emisyonlarının ortalama %12’sini temsil ettiğinin altını çizerek bu hareketi alkışladı.
Europe Beyond Coal kampanya direktörü Kathrin Gutmann, “Dört yıl içinde Portekiz, 2030 itibariyle kömürden çıkma hedefinden, yıl sonu itibariyle kömürden arındırılmış somut planlara geçti. Sines’in beklenenden daha erken devre dışı kalması, bir ülke temiz enerjiyi taahhüt ettiğinde, yenilenebilir enerji ekonomisinin geçişi çok hızlı sağladığının altını çiziyor” dedi.
Gutmann, “Avrupa’da kömür için 2030’un bitiminden çok sonra kömürden çıkış tarihlerini taahhüt eden veya bunu düşünen Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkeler not almalı: İddialı aşamalandırmaları seçmezlerse gelecekte bu hıza yetişmek zorunda kalacaklar” diye ekledi.
Portekiz’e ek olarak, Europe Beyond Coal’a göre, beş Avrupa ülkesinin 2025 itibariyle kömüre son vermesi bekleniyor: Fransa (2022), Slovakya (2023), Birleşik Krallık (2024), İrlanda (2025) ve İtalya (2025).
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…