;
Politika

Petrol ve Gazın Ötesi İttifakı: COP28’de Fosil Yakıtlardan Çıkış Kararı Alınmalı

COP28

Ülkelerin petrol ve gaz üretimini sona erdirme taahhüdü vermesi için tasarlanan ittifak, tüm ülkeleri kendisine katılmaya davet ederken, fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararı için de çağrı yaptı.

YAZI: Bulut BAGATIR

Petrol ve Gazın Ötesi İttifakı (BOGA), petrol ve gaz üretimini, sıcaklık artışlarını maksimum 1,5 derece ile sınırlandırmak da dahil olmak üzere Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu hale getirme çağrısı yaptı. İttifak tarafından yapılan açıklamada, “COP28’de tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik bir anlaşma sağlamak için buradayız” denildi.

İttifak, ülkelerin petrol ve gaz üretimini sona erdirme taahhüdünde bulunmaları için COP26’da tasarlanmıştı. O günden bu yana, iklim değişikliğinin ve yükselen enerji fiyatlarının özellikle en savunmasız ülkeler üzerindeki artan etkileri giderek daha görünür hale geliyor.

Fosil yakıtlar iklim krizinin en büyük sorumlusu ve iklim bilimi iklim değişikliği ile mücadelede ilk sıraya fosil yakıtların kullanımının sonlandırılmasını koyuyor.

İttifak tarafından yapılan açıklamada, “Bu krizlerin temel nedenini, yani kömüre, petrole ve gaza olan bağımlılığımızın devam etmesine değinme konusunda başarısız olamayız” denilirken şu şekilde devam edildi:

“Bunu yapmak, sınırsız kayıp ve zararı, derinleşen iklim, enerji ve ekonomik güvensizliği kabul etmek anlamına gelir.Petrol ve gazdan uzaklaşma sürecini geciktiremeyiz. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından değerlendirilen her 1,5 derece senaryosunda, petrol ve gaz üretimi ve tüketiminde hızlı bir düşüş yaşanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Net Sıfır Senaryosu, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki hızlı büyümenin şu anda 1,5 derece kapısını açık tuttuğunu gösteriyor. Tüm fosil yakıt üretimi ve tüketiminden düzenli ve adil bir şekilde çıkılmazsa bu kapı kapanacaktır.”

BOGA, COP28’deki tüm ülkeleri, IPCC’nin raporları doğrultusunda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararı almaya davet ederken, bu kararın yenilenebilir enerjinin ölçeklendirilmesi ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesine ilişkin hedeflerin yanı sıra, fosil yakıt üretimi ve tüketiminde bu 10 yılda zirveye ulaşılmasını ve emisyonların 2025’e kadar zirveye çıkmasını da içermesi gerektiğini aktardı.

“Tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşmaya varmak bizi gerçek iklim, enerji ve ekonomik güvenliğe giden yola sokabilir” denilen açıklamada tüm ülkeler İttifak’a katılmaya çağrıldı: “Geleceğimizi planlamaya ve yatırım yapmaya başlamalıyız. COP28’de tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı ele alan bir anlaşmanın güvence altına alınması, buna yönelik ilk adımdır. Tüm tarafları bize katılmaya çağırıyoruz.”