Bir iklim STK’sı olan Global Witness, dünyanın en büyük 30 petrol ve gaz şirketinin (daha yoksul ülkelerdekiler hariç) 2015’te Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana yılda ortalama 400 milyar dolar kâr ettiğini ortaya koyuyor.
Loss and Damage Collaboration’dan araştırmacılara göre bu rakam, düşük gelirli ülkelerin iklim felaketlerinin ardından başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu minimum yıllık miktar ile aynı.
Global Witness’ın kıdemli fosil yakıt araştırmacısı Sarah Biermann Becker, “ABD’deki aşırı güçlü kasırgalardan Filipinler’deki tayfunlara kadar iklim krizinin faturasını sıradan insanların ödediğini söylerken şöyle devam etti: “Bunun bedelini sağlıklarıyla, evleriyle ve geçim kaynaklarıyla ödüyorlar ve felaketin ardından hayatlarını yeniden inşa etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak insanlar iklim kaosunun ardından mücadele ederken, milyarlarca dolar toplayan ve bu yıkımdaki rolü nedeniyle suçluluktan kaçınan bir sektör var: Fosil yakıt endüstrisi.”
Bu adaletsizliğe son vermenin zamanının geldiğini aktaran Becker, “İklim etkileriyle başa çıkmak için milyarlarca dolara ihtiyacımız var ve Büyük Petrol firmaları gezegendeki en zengin şirketlerden bazıları; verdikleri hasarı onarmak için üzerlerine düşeni ödemelerinin zamanı geldi.”
İki yıl önce Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentindeki COP27’de, daha yoksul ülkelerin iklimle bağlantılı felaketlerin etkilerine yanıt vermelerine yardımcı olacak bir fon kuruldu. Ancak dün Barbados başbakanı Mia Mottley’nin de belirttiği gibi, fona şimdiye kadar yapılan taahhütlerin toplamı sadece 700 milyon dolardı.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…