Global Witness’ın araştırması Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil ve Chevron tarafından 2050 yılına kadar üretilen fosil yakıt kaynaklı birleşik emisyonların neden olacağı aşırı sıcakların, 2100’e kadar 11,5 milyon insanın hayatına mâl olacağını ortaya koydu.
Bulgular, büyük şirketlerin planlı petrol üretiminden kaynaklanan ısı ölümlerini ölçmeye yönelik ilk girişimi temsil ediyor ve fosil yakıtları yer altında bırakma çağrılarına ağırlık katıyor.
Global Witness’ın kıdemli araştırmacısı Sarah Biermann Becker şunları söyledi: “Her 0,1 derecelik ısınma ölümcül olacak. Büyük şirketler hızlı bir şekilde rotayı değiştirmedikçe, ölü sayısı tarihin en acımasız savaşlarından bazılarıyla karşılaştırılabilecek düzeyde olacak. Buna izin veremeyiz. Hükümetlerin devreye girmesi, aşırı sıcaklığın etkisini azaltması ve fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecini acilen hızlandırması gerekiyor.”
Raporda, diğerlerinin yanı sıra, Columbia Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından geliştirilen ve Oxfam tarafından kullanılan karbonun ölüm maliyeti modeli kullanıldı. Isınmayı hızlı bir şekilde azaltmak için daha fazla önlem alınmazsa, yüksek emisyon senaryosunda, salınan her milyon ton karbon için dünya çapında 226 aşırı sıcaklığa bağlı ölüm yaşanacağı hesaplanıyor.
Analiz, dünyanın 2050 yılına kadar küresel olarak net sıfıra ulaşacak daha düşük bir emisyon senaryosunu yönetmesi halinde, şirketlerin üretimiyle ilişkili ölümlerin yaklaşık 5,5 milyona ulaşacağını ortaya çıkardı.
Yoğun ve ölümcül sıcak hava dalgaları geçtiğimiz birkaç yılda hemen hemen her kıtayı vurarak kontrol edilemeyen yangınlara yol açtı ve yüzbinlerce ölüme neden oldu. Avrupa’da kavurucu sıcaklar 2022’de 60 binden fazla insanın ölümüne neden oldu; ABD’de ise 2010 ile 2022 arasında sıcaktan kaynaklanan ölümler %95 arttı.
Sıcaklar genellikle her toplumun en yoksul ve en savunmasız kesimlerini etkiliyor: Evsizler, dışarıda çalışanlar ve yaşlılar en fazla risk altında olan gruplar arasında.
Büyük petrol şirketleri yeni petrol ve gaz rezervlerine milyarlarca dolar yatırım yapmaya devam ediyor ve BP ile Shell yakın zamanda iklim taahhütlerini zayıflattı.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…