Küresel çapta petrol ve gaz üreticileri, geçtiğimiz yıl Avrupa’daki bilinen petrol rezervlerinin tamamına eşdeğer bir miktarı onayladı ve keşfetti. Global Energy Monitor tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, yeni saha geliştirmelerinin sıcaklık artışlarını 1.5 derece ile sınırlama senaryolarıyla uyumsuz olduğu yönündeki bilimsel görüş birliğine rağmen, 10 yılın sonuna kadar onaylanan miktarı dört katına çıkarmayı hedefliyorlar.
Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takipçisi‘ndeki veriler, 2023 yılında en az 20 sahanın nihai yatırım kararına ulaştığını ve sekiz milyar varil eşdeğer petrol (boe) çıkarılmasına izin verildiğini gösteriyor. 10 yılın sonuna kadar şirketler bu miktarın yaklaşık dört katını, yani 64 ilave sahada 31,2 milyar varil petrolü onaylamayı hedefliyor. Buna ek olarak, 2023 yılında yaklaşık 7,7 boe içeren 19 yeni saha keşfedildi.
Rapora göre, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2021 yılında 1,5 derece hedefinde kalmak için yeni petrol ve gaz sahalarına ihtiyaç olmadığı uyarısında bulunmasından bu yana, petrol ve gaz üreticileri 45 projede toplam en az 16 milyar boe petrol ve 50 projede en az 20,3 milyar boe petrol keşfetti.
Bu çelişkiye rağmen, petrol ve gaz endüstrisi yeni sahalar geliştirmeye devam etme planlarında kararlıdır, zira en büyük üretici ülkelerin çoğu 10 yılın sonuna kadar üretimlerini artırmayı öngörüyor.
Güney Amerika ve Afrika yeni petrol ve gaz projeleri için küresel bir cazibe merkeziyken, daha önce üretimi yok denecek kadar az olan dört ülke – Kıbrıs, Guyana, Namibya ve Zimbabve – üreticilerin kullanmayı umduğu hacimlerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.
Raporda Türkiye’de 2022 yılında keşfedilen TPAO tarafından işletilen Çaycuma gaz sahası da, geçtiğimiz iki yıl içerisinde keşfedilen yeni sahalar arasında diğer ülkelerin yanında yer alıyor.
Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takibi Proje Yöneticisi Scott Zimmerman,”Petrol ve gaz üreticileri yeni sahalar keşfetmeye ve geliştirmeye devam etmek için her türlü nedeni öne sürdüler, ancak bunların hiçbiri geçerli değil. Bilim net: Yeni petrol ve gaz sahaları açılamaz; aksi haldi gezegen kaldırabileceğinin ötesine itilmiş olur” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…