17 ülke ve eyalet, Petrol ve Doğalgazın Ötesi İttifakı’na katıldı. İttifak, fosil yakıt arama ve üretiminde azaltımı hedefliyor.
17 ülke ve eyalet, fosil yakıt arama ve üretiminde kontrollü bir düşüşü savunan Kosta Rika ve Danimarka hükümetlerinin öncülük ettiği bir girişim olan Petrol ve Doğalgazın Ötesi ittifakı‘na (Beyond Oil & Gas Alliance) imza attı.
Kurucu üyeler Danimarka ve Kosta Rika’ya ek olarak Fransa, İsveç, İrlanda, Grönland, Quebec ve Galler de “asil üye” olarak ittifaka katılıyor. Asil üye olmak, yeni petrol ve doğalgaz arama izinlerine son verilmesini gerektirirken, Kaliforniya, İtalya, Portekiz ve Yeni Zelanda’nın dahil olduğu “ikincil üyeler”, sübvansiyonları sona erdirmek gibi aşamalı olarak petrol ve doğalgazdan çıkış için çaba sarf edecekler.
Ancak petrol ve gazın aşamalı olarak kaldırılması için bir bitiş tarihi vermeyen, COP 26’ya ev sahipliği yapan Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler ise koalisyona katılma davetlerini reddetti.
Duyuru, hükümetlerin COP’ta ortaya koyduğu iklim hedeflerin ilişkin incelemeler sırasında yapıldı. Pek çok tartışma noktası arasında, COP karar metni kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandıran bir dil içeriyor, ancak petrol ve gazdan hiç söz edilmiyor.
Uzman kuruluşlara göre petrol ve doğalgaz üretimini sınırlamayı, 1,5 derece hedefine ulaşmak için temel önceliklerden biri olarak yorumluyor. Politika yapıcılar ve endüstri tarafından dikkate alınan enerji modelleme ajansı IEA, net sıfıra ulaşmak için fosil yakıtlara yapılan yatırımların derhal sona ermesi gerektiğini ve OECD enerji sektörlerinin 2035 yılına kadar tamamen karbondan arındırılması gerektiğini belirtiyor.
Oil Change International, Küresel Politika Kampanya Yöneticisi, Romain Ioualalen,”Bu ittifakın kurulması uzun zamandır beklediğimiz ve gerekliliğiniz hissettiğimiz olumlu bir gelişme. Bir yandan yeni petrol ve doğalgaz sahaları açarken iklim lideri olduğunu iddia eden ülkelerin döneminin sona erdiğinin bir işareti. Bilim açıkça gösteriyor: Ülkeler yeni fosil yakıt çıkarma projelerini derhal durdurmazsa ve mevcut üretimi hızla devre dışı bırakmazsa, küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak neredeyse imkansız olacak. Hükümetlerin bu uyarıya acilen kulak vererek COP26’da Petrol ve Gazın Ötesi İttifakı’na katılması ve petrol ve doğalgaz arama projelerini tarihe gömmesi gerekiyor” dedi.