Çevre STK’ları, Neste’nin müzik grubunu alaycı bir şekilde kullandığını söylüyor.
Coldplay, geçen hafta Finlandiyalı petrol şirketi Neste ile tur emisyonlarını yarıya indirmek için bir ortaklık ilan ettikten sonra “yeşil badana için yararlı aptallar” olarak damgalandı.
Neste, dünyanın en büyük sürdürülebilir biyoyakıt üreticisi olduğunu iddia ediyor, ancak Friends of the Earth tarafından yapılan bir araştırmaya göre, firmanın palm yağı tedarikçileri 2019 ve 2020 yılları arasında Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde en az 10 bin hektarlık ormanı yok etti.
Sürdürülebilir ulaşım alanında çalışan Ulaştırma ve Çevre adlı kampanya grubunun (T&E) kıdemli direktörü Carlos Calvo Ambel şunları söyledi: “Neste alaycı bir şekilde Coldplay’i itibarını kurtarmak için kullanıyor. Bu, Chris Martin ve hayranlarını dehşete düşürecek türden ormansızlaşma politikası güden bir şirket. Çok geç değil, şimdi Neste ile olan ortaklıklarını bırakmalı ve bunun yerine gerçekten temiz çözümlere odaklanmalılar. Coldplay’in emisyonlarını azaltma taahhüdü şüphesiz iyi niyetlidir. Ancak ormansızlaşmayla bağlantılı bir şirketle ekip olmak, onları yeşil badana için yararlı aptallar yapıyor.”
Coldplay, geçen yıl çıkarttığı Music of the Spheres albümü için çıktığı turnesinde karbon salımını azaltmak amacıyla 5 Mayıs’ta Neste şirketiyle işbirliği yaptığını duyurdu.
Coldplay’in kinetik enerjiyle çalışan bir dans pisti ve diğer yeşil özellikleri içeren dünya turunda satılan her bilet için bir ağaç dikilecek.
Gruptan yapılan açıklamada, “Bu turu duyurduğumuzda, mümkün olduğu kadar sürdürülebilir ve düşük karbon etkisine sahip olması için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı ancak bu çalışmanın bir süreç olacağını söylemiştik. Bu hâlâ geçerliliğini koruyor. Henüz her şeyi tamamladığımızı iddia etmiyoruz. Biyoyakıt ürünleri tedarikçisi olarak Neste’yi seçtiğimizde, bize ürünlerinde işlenmemiş madde, özellikle de palm yağı kullanmayacaklarına dair garanti verdiler. Bildiğimiz kadarıyla, yemeklik yağ ve kağıt hamuru üretiminden kalan, sadece yenilenebilir atık malzemeleri kullanıyorlar” denildi.
Neste’nin sözcüsü Hanna Leijala, firmanın “kendi operasyonlarında sürdürülebilirlik ihlallerini kabul etmediğini” vurguladı.
Leijala, “Coldplay ile yaptığımız işbirliği için hammadde olarak geleneksel palm yağı kullanılmadı” dedi ve ekledi: “Neste, geleneksel palm yağının payını, 2023’ün sonuna kadar küresel yenilenebilir hammadde girdilerinden kaldırmayı hedefliyor.”
Şu anda ham palm yağı, firmanın yakıt girdilerinin %7’sini oluşturuyor.
T&E, araştırmalar AB malzemelerinin çoğunun Endonezya, Malezya ve Çin gibi ülkelerden ithal edildiğini gösterdiğinde, kullanılmış yemeklik yağı sürdürülebilir olarak değerlendirmenin “şüpheli” olduğunu savunuyor. Kullanılmış yemeklik yağ için daha yüksek AB fiyatları, hileye teşvik ediyor. AB denetçileri, Avrupa’nın bu ithalatın kaynağını doğrulama kapasitesini eleştirdi.