İsviçre, Peru ile Paris Anlaşması’nın 6. Maddesi uyarınca türünün ilk örneği olan bir karbon ofset (karbon denkleştirme) anlaşması imzaladı.
BM iklim görüşmelerinde müzakereciler, küresel bir karbon piyasası tasarımına ilişkin derin fikir ayrılıklarının üstesinden henüz gelememiş olsa da, ülkelerin ikili anlaşmalar yapmaları için bir çerçeve mevcut.
Salı günü imzalanan anlaşma, Peru’nun sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmesine olanak sağlarken, İsviçre ise emisyon azaltımlarını ulusal hedeflerine göre hesaplayabiliyor.
Peru Çevre Bakanı Kirla Echegarry, anlaşmanın müzakere edilmesinin iki yıl sürdüğünü ve “Ülkeler arasındaki işbirliğinin iklim hedeflerimizi gerçekleştirmeyi nasıl kolaylaştırabileceğinin ve aynı zamanda vatandaşlarımız için nasıl refah sağlayabileceğinin bir örneği olduğunu” söyledi.
Carbon Market Watch’ın politika sorumlusu Gilles Dufrasne, anlaşmanın “birkaç iyi unsuru” olduğunu söyledi ve anlaşmanın çifte sayımı önlemesine övgüde bulundu. Bu şekilde Peru ve İsviçre aynı emisyon azaltımları için kredi talep edemeyecek.
Öte yandan Dufrasne, “Hala denkleştirmenin sıfır toplamlı doğasının ötesine geçecek bir sistem eksik” dedi. Yani, sistemin kirliliği hareket ettirmek yerine azaltması gerekiyor.
Dufrasne, herhangi bir paydaşın bir proje hakkında şikayette bulunabileceği bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu ve şimdiye kadarki uluslararası karbon piyasalarında bu mekanizmanın eksik olduğunu belirtti.
İşlemler, İsviçre CO2 yasası tarafından 2030 itibarıyla 35-54 milyon ton karbon denkleştirmesi sağlamak için kurulan Klik vakfı tarafından yönetilecek. İsviçre ve Peru hükümetleri, hangi faaliyetlerin karbon kredisi oluşturmaya uygun olduğunu belirleyecek.
Klik’in uluslararası eşbaşkanı Mischa Classen, enerji verimliliği ve elektrikli otobüslere yatırım yapabilecek küçük ve orta ölçekli işletmeler için 50 milyon dolarlık yeşil kredi gibi girişimler düşünüldüğünü söyledi.
Classen, İsviçre hükümetinin nükleer enerjiye yatırım yapmayı reddettiğini ve kömürü yeniden parlatmak istemediğini ifade etti. Classen ayrıca İsviçre hükümetinin, Peru ile imzalanan anlaşmaya benzer bir anlaşma imzalamak için başka ülkelerle görüştüğünü söyledi. Sırada Gana’nın olduğunu ve Senegal, Fas, Tayland, Meksika, Şili ve Arjantin ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
İsviçre, 2015 yılında, 1990 ve 2030 arasında seragazı emisyonlarında %50 azaltım sözü verdi. Hükümet, uluslararası denkleştirmeler yoluyla hedefin dörtte birini karşılamayı planlıyor. Climate Watch Data’ya göre, İsviçre’nin seragazı emisyonları 1990 ile 2017 arasında %8 azaldı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…