Politika

Peri Vadisi’ndeki Su Kaynaklarının Çoğu Kurudu, Kalanlar ise Kirleniyor

Zengin bir doğaya sahip olan ve yüksek dağlardan akan suyun buluşarak Fırat Havzası’na aktığı Peri Vadisi, son yıllarda birçok tahribatla yüz yüze. Çok sayıda maden ocağı ve HES’in faaliyet yürüttüğü vadide, su kaynaklarının azaldığı, kalan suyun ise kirlendiği belirtildi. Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, yaşanan kirlilikle ilgili bir açıklama yayımladı.

Bingöl, Dersim ve Elazığ arasında bulunan ve bu üç kenti birleştiren Peri Vadisi, uzun yıllardır çevresinde yürütülen maden projeleri ile açılmak istenen yeni maden ocaklarının zararlarına maruz kalıyor. Zengin bir doğal ekosisteme sahip olan vadide, balıkçılık ve bal üretimi de yapılıyor.

Munzur ve Bingöl dağlarından doğan suların buluştuğu ve Fırat Havzası’na aktığı bu bölgedeki su kaynakları, yürütülen maden projeleri sebebiyle neredeyse yok olmak üzere. Bölge halkının ve ile kurum ve aktivistlerin yaşanan tahribatın engellenmesine dönük mücadelesi sürüyor. Faaliyetlerin durdurulması için birçok defa dava açıldı, eylemler düzenlendi. Bölgede son dönemlerde faaliyet göstermeye başlayan “Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı” projesine karşı da itirazlar sürüyor.

Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi: HES’ler Ekolojik Yıkım Yaratıyor

HES ve ocakların faaliyeti sonucu, bölgedeki su kaynakları hızla azalıyor. Kalan sular ise kirleniyor. Suların zehirlenmesi ile ilgili bir açıklama yayımlayan Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, Peri Vadisi üzerinde art arda 9 HES’in kurulduğunu ve bunun ekolojik yıkım yarattığını söyledi.

“HES projeleri bölgedeki onlarca köyü, bütün değerleri ile sular altında bıraktı. Pembelik Barajı, ÇED sürecinde olmasına rağmen çalışmalarına devam ediyor. Limak gibi şirketler, köyler arasındaki iletişimi sağlayan köprüleri yapmayarak halklar arası iletişimi kesiyor ve ayrıca kültürel soykırımı da beraberinde yaşatıyor. Peri Vadisi’nde bu HES projeleri ile yetinmeyen sermaye, vadide bulunan dağlarımızda maden projelerine başlamış, bazı yerlerde ise sondaj çalışmaları yapıyor. Diğer maden ocakları da faaliyetini sürdürüyor.”

“Yağ ve Kimyasallar Sulara Karışıyor”

HES projeleri ile suyun kullanım hakkının şirketlere verildiğini dile getiren Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, bunun diğer şirketlerin de iştahını kabarttığını belirtti. Açıklamada, suyun kirlendiğine dikkat çekildi:  “Peri Vadisi’nde sular kirleniyor. Özlüce Barajı’nda faaliyete geçen 7 adet balık tesisinden çıkan yağ ve kimyasal karışımlar, sulara karışıyor ve suyu zehirliyor. Hat boyunca yaşanan su kirliliğini, Pembelik Barajının suyunun tutulduğu Karakoçan’a bağlı Akkuş (Paş) köyünde kıyıya vuran köpüklerin kirliliğinden de görüyoruz. Bunlar, yaratılan ekolojik tahribatları gözler önüne seriyor.”

Açıklamanın sonunda mücadele çağrısında bulunan Karakoçan Dayanışma inisiyatifi, yaşam alanlarını koruyacaklarını belirtti.

Önceki Haberler

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024