Politika

Paris ve New York, TotalEnergies’e Karşı Açılan İklim Davasına Katıldı

Paris ve New York şehirleri, petrol devi TotalEnergies’e iklim değişikliğiyle yeterince mücadele etmediği için dava açan dernekler ve yerel yönetimler koalisyonuna katıldı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo “Bütün sinyaller kırmızı renkte. Bundan kurtulmak ve küresel sıcaklıktaki artışını 2 derecenin altında tutmak için Paris Anlaşması’na mutlaka uyulması gerekiyor… Bu dava ile büyük bir enerji oyuncusunu Paris Anlaşması’na saygı duymaya zorlamak istiyoruz” dedi.

TotalEnergies yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji ve elektriğe olan bağlılığını “iklim sorununa davadan çok daha verimli bir yanıt” olarak gördüğünü belirtti.

Ocak 2020’de başlayan yasal işlem, büyük Fransız şirketlerinin çevresel zararı önlemek için ihtiyat planları hazırlamasını gerektiren 2017 Fransız yasasını kullanıyor.

Koalisyon, bir yargıcın TotalEnergies’e, “Hollanda’daki Shell kararına benzer bir hareketle seragazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak ve kendisini Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirmek için gerekli önlemleri almasını emretmesini istiyor.”

Mayıs 2021’de dönüm noktası niteliğinde bir kararda, Hollanda mahkemesi Royal Dutch Shell’e karbon emisyonu azaltma hedefini hızlandırmasını emretti.

Koalisyon, New York ve Paris’in Paris Adliye Mahkemesi’ndeki duruşmanın ardından tartışmaya katılacağını duyurdu.

Notre Affaire a Tous, Sherpa ve Uluslararası Af Örgütü Fransa dahil olmak üzere yaklaşık 16 yerel makam ve altı STK, TotalEnergies davasına katıldı.

STK Notre Affaire a Tous başkanı Jeremie Suissa, davanın “en iyi ihtimalle Mart 2023’te” sonlandırılabileceğini söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024