İngiliz düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın (CTI) 6 Eylül’de yayımlanan araştırmasına göre, Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket eden petrol ya da doğalgaz şirketi bulunmuyor. Rapor, büyük petrol şirketlerinin küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma hedefine aykırı şekilde hareket etmeye devam ettikleri takdirde yatırımlarının %50’den fazla değer kaybedeceğini ortaya koyuyor.
Küresel ölçekte yatırımcılar, bankalar ve karar vericiler tarafından benimsenen “atıl varlık” (Stranded Assets) kavramına öncülük eden İngiliz düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın (CTI) 6 Eylül’de yayımlanan araştırmasına göre, Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket eden petrol ya da doğalgaz şirketi bulunmuyor. Rapor ayrıca, petrol ve doğalgaz şirketlerini, yatırım kararlarını hükümetlerin mevcut emisyon politikalarına dayandırmaları durumunda, 2030 yılına kadar 2,2 trilyon dolarlık zarar edebileceklerini ortaya koyuyor.
Petrol devi Exxon, petrol ve doğalgaz talebinin politik kararlar veya teknolojik gelişmelere bağlı olarak düşmesi durumunda, varlıklarının atıl hale gelmesinden en çok etkilenecek şirket olarak öne çıkıyor. Şirketin 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladığı projelerinin %90’ından fazlası Paris Anlaşması hedefleriyle uyuşmuyor. Ancak Exxon yalnız değil. Rapor, Shell, Total, Chevron, BP ve Eni gibi diğer dev petrol şirketlerinin de, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefine uymayacak şekilde hareket etmeye devam ettikleri takdirde, yatırımlarının %50’den fazla değer kaybedeceğini ortaya koyuyor.
Ayrıca yatırımcılar da, enerji şirketlerinin sıfır emisyonlu bir geleceğe nasıl dönüşüm sağlayacaklarını göstermelerini talep ediyor. Ancak BP, Shell, Total ve Equinor gibi emisyon azaltım taahhütlerini kamuoyuyla paylaşan şirketler bile, ısınmayı 1,5 ya da 2 derecenin altında sınırlandırma hedefiyle uyumlu olmayan fosil yakıt projelerine yatırım yapmaya devam ediyor.
Raporda vurgulanan diğer önemli noktalar arasında ise geçtiğimiz yıl tüm büyük petrol şirketlerinin “küresel ısınmayı 2 derecenin altında sınırlandırma” hedefinin dışında kalan projeleri, uygun maliyetli oldukları gerekçesiyle onayladığı bilgisi de yer alıyor. Bu şirketler arasında yatırımcılara iklim değişikliğine duyarlı oldukları konusunda güvence vermek adına ellerinden geleni yapan BP, Shell, Total ve Equinor gibi büyük Avrupa firmaları da bulunuyor. Yeni geliştirilecek katran kumulu projelerinin hiçbiri, Paris Anlaşması’nın hedefleriyle zaten uyumlu değil.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…