İklim zirvesi COP23 devam ederken yayımlanan raporlar kervanına bir yenisi daha eklendi. Bu seferki rapor yeni iklim rejiminde doğalgazın rolüne odaklanıyor.
Friends of the Earth (FoE) tarafından yeni yayımlanan bir rapora göre Avrupa Birliği’nin gelecekteki enerji üretim portfolyosunda doğalgaza sanıldığı kadar yer yok. “Doğalgaz ve İklim Değişikliği” başlıklı bilimsel rapor dünyaca ünlü Tyndall İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Kevin Anderson ve Dr. John Broderick tarafından kaleme alındı ve Avrupa Birliği başta olmak üzere özellikle “gelişmiş” ülkelerin fosil yakıtlara dayalı enerji sistemini acilen terk etmesi gerekliliğini vurguladı.
AB’de Doğalgazın Ömrü 9 Yıl
Rapora göre AB ülkeleri Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak konusunda samimilerse fosil yakıtlara dayalı enerji sistemi ile en fazla 9 yıl daha devam edebilirler. Aksi halde, küresel sıcaklık artışını yüzyılın sonunda sanayi devrimi öncesine kıyasla en fazla 2°C’de sınırlayabilmek mümkün olmayabilir. FoE’nin bu çalışmaya eşlik eden raporu “İklim Avrupa’nın Doğalgaz Bağımlılığını Kaldırabilir mi?” ile AB’nin önümüzdeki on yıllar boyunca fosil yakıt kullanımına devam edeceğini ve fosil yakıt altyapısına (örneğin boru hatları) teşvik sağlayacağı uyarısında bulunuyor. Paris Anlaşması’nın ruhuna uygun olacak şekilde AB’yi 2030 yılı itibari ile fosil yakıta dayalı sistemden tamamen kurtulmaya çağrı yapılan raporda doğalgaz kaynaklı salımların günümüzdeki seviyelerde devam etmesi sonucunda halihazırdaki sıcaklık artışına 0.6°C daha ekleyeceğinin altı çizilmekte. Çalışmaya göre AB’nin salımlarını yılda %12 azaltarak 2035 yılında fosil yakıtlara dayalı enerji sisteminin yarattığı kirliliği ve iklim değişikliği etkisini en aza indirgemesi mümkün.
Doğalgaz Lobisi COP23’te Oldukça Görünür
İklim zirvesi COP23’te ise bu raporun bulgularına aksi yönde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Doğalgaz şirketlerinin stantlarda “çevre ve iklim değişikliği eğitimi” ve “sosyal sorumluluk” projelerini tanıttığı bir ortamda devam eden görüşmelerde doğalgazın “köprü / geçiş süreci yakıtı” olarak lanse edildiği görülmekte. Bu durum STK’lar ve bilim insanları tarafından tepkiler alıyor. Kategorik ve bilimsel temellerle doğalgazın bir geçiş dönemi yakıtı olabileceği görüşünü reddeden ve alternatif öneriler sunan Anderson & Broderick’in çalışmasına şuradan, FoE’nin bu çalışmaya eşlik eden raporuna ise şuradan ulaşmanız mümkün.
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…