Politika

Papua Yeni Gine COP29’a Büyük Kirleticilerin Eylemsizliği Nedeniyle Katılmayacak

Papua Yeni Gine’nin Dışişleri Bakanı, kararın, ülkesi gibi iklim değişikliğinin yükünü çeken ancak küresel topluluktan çok az veya hiç anlamlı destek görmeyen ulusların hissettiği geniş hayal kırıklığını yansıttığını vurguladı.

Papua Yeni Gine, bu yıl 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na (COP29) katılmayacağını duyurdu. Zirve 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek.

Dışişleri Bakanı Justin Tkatchenko karar hakkında şunları söyledi: “Papua Yeni Gine bu tavrı tüm küçük ada uluslarının yararına alıyor. Halkımız iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarına katlanırken, boş sözlere ve eylemsizliğe artık tolerans göstermeyeceğiz.”

Bakan, yükselen deniz seviyelerinden heyelanlara, sellere ve kuraklıklara kadar iklim değişikliğinin ülkesinin harap ettiği çeşitli yolların altını çizdi.

Tkatchenko, “Küresel iklim krizine çok az katkıda bulunmalarına rağmen, Papua Yeni Gine gibi ülkeler krizin ciddi etkileriyle boğuşmaya devam ediyor” dedi. Nüfusunun %87’sinin kırsal kesimde yaşadığı Papua Yeni Gine, iklim değişikliğinin neden olduğu tehditler karşısında dünyanın en savunmasız 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Bakan, ülkesinin tüm küçük ada uluslarının, özellikle de yıllar boyunca iklim finansmanına erişimde büyük zorluk yaşayan Pasifik Adası’ndaki küçük devletlerin yararına tavır aldığını söyledi.

Tkatchenko, uluslararası toplumun mali ve manevi taahhütlerini yerine getiremediğini, Papua Yeni Gibi gibi daha küçük ulusların giderek sıklaşan ve şiddetli iklim olayları karşısında kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

Büyük kirleticilerin vaatleri boş laflardan başka bir şey değil. Halkımızı korumak için ihtiyacımız olan önemli fonlara erişmemizi engelliyorlar. Girişimlerimize rağmen bugüne kadar tek bir destek alamadık.”

Tkatchenko, kararın Papua Yeni Gine gibi iklim değişikliğinin yükünü çeken ancak küresel topluluktan çok az veya hiç anlamlı destek görmeyen ulusların hissettiği daha geniş hayal kırıklığını yansıttığını vurguladı.

Önceki Haberler

Müsilaj Marmara Denizi’ni Kaplamaya Başladı

2020'de Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak büyük ekolojik zararlara yol açan müsilaj, Boğaz ve Çanakkale…

27 Ocak 2025

BM 2025’i Uluslararası Buzulları Koruma Yılı İlan Etti

İklim değişikliği nedeniyle buzullar endişe verici bir hızla yok olurken, BM Genel Kurulu 2025 yılını…

27 Ocak 2025

Michael Bloomberg UNFCCC’yi Finanse Edecek

Milyarder Michael Bloomberg, ABD'nin uluslararası iklim katkılarını sona erdirmesine rağmen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve…

27 Ocak 2025

Eskişehir’de Obruk Tehdidi Her Geçen Gün Büyüyor

Özellikle Konya bölgesinde sıkça görülen obruklar, bilinçsiz sulama ve iklim krizi ile birlikte Eskişehir’de de görülmeye başlandı.…

27 Ocak 2025

İklim Değişikliği Arktik Tundrasını Karbon Kaynağına Dönüştürdü

İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…

24 Ocak 2025

COP30 Başkanı: “ABD’nin Paris Anlaşmasından Çıkması Finans Hedeflerini Karmaşıklaştırıyor”

Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…

24 Ocak 2025